Tarta z truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

717

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

0.5 kilograma

5 łyżek

0.5 szklanki

0.5 kilograma

4 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto z przesianej mąki, cukru pudru, Kasi oraz jajka. Ulepić kulę z ciasta i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Krok 2

Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny.

Krok 3

Piec przez 25 minut, do zarumienienia.

Krok 4

Ser mascarpone wymieszać z cukrem i z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.

Krok 5

Truskawki opłukać i oderwać szypułki, przekroić na połówki.

Krok 6

Konfiturę podgrzać, wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić i połączyć z truskawkami.

Krok 7

Przed samym podaniem na krem wyłożyć truskawki w syropie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej