Tarta ze śliwkami i orzechami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

392 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

150 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 sztuka

nadzienie:

600 gramów

150 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i cukier połącz z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 1

Krok 2

Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 2

Krok 3

Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 3

Krok 4

Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 4

Krok 5

Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 5

Krok 6

Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Smolanowicz

    Tomasz Smolanowicz , 18.11.2016

    cześć

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wuzetka (ciasto WZ)
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze śliwkami i orzechamiTarta ze śliwkami i orzechami

Tarty doskonale smakują z wieloma dodatkami. Te przygotowywane z owocami i bakaliami są szczególnie popularne. Wystarczy opanować przyrządzanie kruchego ciasta stanowiącego spód wypieku, i łączyć je z ulubionymi słodkimi składnikami. Tarta śliwkowo-orzechowa kojarzy się głównie z zimowo-jesiennym czasem. Pięknie pachnie, a ponadto zachwyca intensywnym smakiem owoców i przyjemnie chrupiącymi orzechami. Całość smaruje się przed pieczeniem białkiem i posypuje cukrem. Tak przyrządzone ciasto jest wyśmienite, zwłaszcza serwowane na ciepło. Podawaj je z lodami, bitą śmietaną, słodkimi serami lub polewami. Sprawdzą się czekoladowa i karmelowa. Jeśli chcesz, wypróbuj także wersji z innymi owocami. Z orzechami dobrze będą komponować się np. jabłka lub brzoskwinie. Tarta śliwkowo-orzechowa to dobry wybór, jeśli szukasz inspiracji na deser wieńczący kolację lub uroczysty obiad. Przyrządzisz ją szybko, podasz ozdobioną bakaliami, owocami i czekoladowym sosem. Masz ochotę na chrupiący wypiek z owocami i orzechami? Upiecz go na podstawie tego przepisu.