Tarta ze śliwkami i orzechami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

390 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 sztuka

nadzienie:

600 gramów

150 gramów

200 gramów

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i cukier połącz z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 1

Krok 2

Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 2

Krok 3

Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 3

Krok 4

Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 4

Krok 5

Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 5

Krok 6

Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

Tarta ze śliwkami i orzechami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Smolanowicz

    Tomasz Smolanowicz

    cześć

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze śliwkami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze śliwkami i orzechamiTarta ze śliwkami i orzechami

Tarty doskonale smakują z wieloma dodatkami. Te przygotowywane z owocami i bakaliami są szczególnie popularne. Wystarczy opanować przyrządzanie kruchego ciasta stanowiącego spód wypieku, i łączyć je z ulubionymi słodkimi składnikami. Tarta śliwkowo-orzechowa kojarzy się głównie z zimowo-jesiennym czasem. Pięknie pachnie, a ponadto zachwyca intensywnym smakiem owoców i przyjemnie chrupiącymi orzechami. Całość smaruje się przed pieczeniem białkiem i posypuje cukrem. Tak przyrządzone ciasto jest wyśmienite, zwłaszcza serwowane na ciepło. Podawaj je z lodami, bitą śmietaną, słodkimi serami lub polewami. Sprawdzą się czekoladowa i karmelowa. Jeśli chcesz, wypróbuj także wersji z innymi owocami. Z orzechami dobrze będą komponować się np. jabłka lub brzoskwinie. Tarta śliwkowo-orzechowa to dobry wybór, jeśli szukasz inspiracji na deser wieńczący kolację lub uroczysty obiad. Przyrządzisz ją szybko, podasz ozdobioną bakaliami, owocami i czekoladowym sosem. Masz ochotę na chrupiący wypiek z owocami i orzechami? Upiecz go na podstawie tego przepisu.