
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
300 mililitrów
150 gramów
1 łyżeczka
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Krok 2
Mąkę łączymy z solą, roźkrusMąkę łączymy z solą, kosteczka, proszkiem i sodą i dodajemy do nich marchewkę. Mieszamy tak, aby mąka otoczyła każdy wiórek marchewki (najlepiej pomieszać rękoma).
Krok 3
Następnie dodajemy jogurt i mleko. Ciasto wyrabiamy ok 2 minuty.
Krok 4
Tortownicę lub okrągłe naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem. Do naczynia przekładamy ciasto i opruszamy mąką wierzch. Pieczemy ok 40 - 45 min (ostatnie 5 minut tylko spód). Chleb będzie upieczony jeśli pukając w niego usłyszymy głuchy dzwięk.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej