
Składniki
500 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 sztuka
300 mililitrów
150 gramów
1 łyżeczka
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
Krok 2
Mąkę łączymy z solą, roźkrusMąkę łączymy z solą, kosteczka, proszkiem i sodą i dodajemy do nich marchewkę. Mieszamy tak, aby mąka otoczyła każdy wiórek marchewki (najlepiej pomieszać rękoma).
Krok 3
Następnie dodajemy jogurt i mleko. Ciasto wyrabiamy ok 2 minuty.
Krok 4
Tortownicę lub okrągłe naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem. Do naczynia przekładamy ciasto i opruszamy mąką wierzch. Pieczemy ok 40 - 45 min (ostatnie 5 minut tylko spód). Chleb będzie upieczony jeśli pukając w niego usłyszymy głuchy dzwięk.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej