Chleb marchewkowo czosnkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb marchewkowo czosnkowy

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

300 mililitrów

150 gramów

1 łyżeczka

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

Krok 2

Mąkę łączymy z solą, roźkrusMąkę łączymy z solą, kosteczka, proszkiem i sodą i dodajemy do nich marchewkę. Mieszamy tak, aby mąka otoczyła każdy wiórek marchewki (najlepiej pomieszać rękoma).

Krok 3

Następnie dodajemy jogurt i mleko. Ciasto wyrabiamy ok 2 minuty.

Krok 4

Tortownicę lub okrągłe naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem. Do naczynia przekładamy ciasto i opruszamy mąką wierzch. Pieczemy ok 40 - 45 min (ostatnie 5 minut tylko spód). Chleb będzie upieczony jeśli pukając w niego usłyszymy głuchy dzwięk.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej