Chleb marchewkowo czosnkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb marchewkowo czosnkowy

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

300 mililitrów

150 gramów

1 łyżeczka

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

Krok 2

Mąkę łączymy z solą, roźkrusMąkę łączymy z solą, kosteczka, proszkiem i sodą i dodajemy do nich marchewkę. Mieszamy tak, aby mąka otoczyła każdy wiórek marchewki (najlepiej pomieszać rękoma).

Krok 3

Następnie dodajemy jogurt i mleko. Ciasto wyrabiamy ok 2 minuty.

Krok 4

Tortownicę lub okrągłe naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem. Do naczynia przekładamy ciasto i opruszamy mąką wierzch. Pieczemy ok 40 - 45 min (ostatnie 5 minut tylko spód). Chleb będzie upieczony jeśli pukając w niego usłyszymy głuchy dzwięk.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb marchewkowo czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej