Toffi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Toffi

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

500 mililitrów

100 gramów

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany pokrój na grube plasterki i zalej sokiem cytrynowym wymieszanym z łyżką wody. Odstaw na 15 minut. Litr wody wstaw do zamrażalnika.

Krok 2

Cukier wymieszaj z olejem sezamowym i 125 ml wody. Podgrzewaj, aż się zagotuje i gotuj tak długo, aż cukier zabarwi się na jasno złoty kolor.

Krok 3

Do obu rodzajów mąki dolej 200 ml letniej wody oraz dodaj kaszę mannę. Wyrób ciasto.

Krok 4

Banany wyjmij z soku i obtaczaj w cieście, po czym wrzucaj na głęboki i rozgrzany olej na ok. 2 minuty. Owoce odsącz i wkładaj do syropu i jak najszybciej zanurzaj w lodowatej wodzie. Podawaj ciepłe.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej