Toffi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Toffi

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

500 mililitrów

100 gramów

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany pokrój na grube plasterki i zalej sokiem cytrynowym wymieszanym z łyżką wody. Odstaw na 15 minut. Litr wody wstaw do zamrażalnika.

Krok 2

Cukier wymieszaj z olejem sezamowym i 125 ml wody. Podgrzewaj, aż się zagotuje i gotuj tak długo, aż cukier zabarwi się na jasno złoty kolor.

Krok 3

Do obu rodzajów mąki dolej 200 ml letniej wody oraz dodaj kaszę mannę. Wyrób ciasto.

Krok 4

Banany wyjmij z soku i obtaczaj w cieście, po czym wrzucaj na głęboki i rozgrzany olej na ok. 2 minuty. Owoce odsącz i wkładaj do syropu i jak najszybciej zanurzaj w lodowatej wodzie. Podawaj ciepłe.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety z kapustą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej