Toffi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Toffi

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

500 mililitrów

100 gramów

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany pokrój na grube plasterki i zalej sokiem cytrynowym wymieszanym z łyżką wody. Odstaw na 15 minut. Litr wody wstaw do zamrażalnika.

Krok 2

Cukier wymieszaj z olejem sezamowym i 125 ml wody. Podgrzewaj, aż się zagotuje i gotuj tak długo, aż cukier zabarwi się na jasno złoty kolor.

Krok 3

Do obu rodzajów mąki dolej 200 ml letniej wody oraz dodaj kaszę mannę. Wyrób ciasto.

Krok 4

Banany wyjmij z soku i obtaczaj w cieście, po czym wrzucaj na głęboki i rozgrzany olej na ok. 2 minuty. Owoce odsącz i wkładaj do syropu i jak najszybciej zanurzaj w lodowatej wodzie. Podawaj ciepłe.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej