Toffi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Toffi

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

500 mililitrów

100 gramów

250 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Banany pokrój na grube plasterki i zalej sokiem cytrynowym wymieszanym z łyżką wody. Odstaw na 15 minut. Litr wody wstaw do zamrażalnika.

Krok 2

Cukier wymieszaj z olejem sezamowym i 125 ml wody. Podgrzewaj, aż się zagotuje i gotuj tak długo, aż cukier zabarwi się na jasno złoty kolor.

Krok 3

Do obu rodzajów mąki dolej 200 ml letniej wody oraz dodaj kaszę mannę. Wyrób ciasto.

Krok 4

Banany wyjmij z soku i obtaczaj w cieście, po czym wrzucaj na głęboki i rozgrzany olej na ok. 2 minuty. Owoce odsącz i wkładaj do syropu i jak najszybciej zanurzaj w lodowatej wodzie. Podawaj ciepłe.

garlic

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Toffi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej