tort butki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

26 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt jasny:

6 sztuk

24 dekagramy

12 dekagramów

12 dekagramów

1 łyżeczka

6 łyżek

1 łyżka

biszkopt ciemny:

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 łyżek

masa śmietanowa:

1 litr

3 opakowania

3 opakowania

3 łyżeczki

dodatki:

1 puszka

1

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, na koniec żółtka - dodając kolejno po jednym. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy 1 łyżkę octu, 6 łyżek wrzątku, obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Blachę wykładamy papierem, wkładamy ciasto do zimnego piekarnika, pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu przekrajmy na 2 części.

Krok 3

Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, na koniec żółtka - dodając kolejno po jednym. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy 1 łyżkę octu, 6 łyżek wrzątku, obie mąki zmieszane z kakao i proszkiem do pieczenia.

Krok 4

Blachę wykładamy papierem, wkładamy ciasto do zimnego piekarnika, pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Krok 5

Masa śmietanowa: Zalewamy żelatynę 9-cioma łyżkami zimnej wody, czekamy, aż się rozpulchni, lekko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy.

Krok 6

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno, dodajemy serki i żelatynę. Masę dzielimy na 3 części.

Krok 7

Wykonanie tortu: Na dolną warstwę jasnego ciasta nakładamy jedną część masy śmietanowej, wkładając w nią owoce (latem - świeże, zimą odsączone i pokrojone - brzoskwinie, mandarynki, ananasy ...).

Krok 8

Następnie nakładamy ciemny biszkopt i, jak wyżej, drugą część masy śmietanowej i owoce. Z kolei nakładamy jasny biszkopt i trzecią część masy śmietanowej. Boki tortu okładamy prażonymi płatkami migdałowymi.

Krok 9

Z zmiksowanych wiśni oraz żelek zielonych i białych tworzymy butki. Obok nich formujemy świecę z rurki waflowej i białej czekolady, dodając promienie z pomarańczowych żelek. Dodatkowo można udekorować tort kwiatuszkami z płatków migdałowych i wisienek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • tort butki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • tort butki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • tort butki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • tort butki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • tort butki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • tort butki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • tort butki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej