Tort czekoladowy z ananasem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 łyżki

1 szklanka

0.75 szklanki

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

masa:

0.75 litra

2 opakowania

3 łyżki

1 puszka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kakao rozrobić z mlekiem, zagotować, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać kakao, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temp. 180 st. C. ok. 30-35 min! Ciasto po ostudzeniu przekroić na trzy krążki.

Krok 3

Sok z ananasa rozmieszać z 1/2 szkl. wody i alkoholem.

Krok 4

Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem pudrem.

Krok 5

Każdy krążek nasączać sokiem i smarować masą, na niej układać rozdrobnionego ananasa, przykrywać kolejnym krążkiem i tak składać cały tort.

Krok 6

Boki i wierzch również posmarować kremem i dowolnie udekorować! Dobrze schłodzić przez noc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej