TORT GITARA przepis – Zobacz na przepisy.pl

TORT GITARA

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

1 szklanka

0.75 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżka

bita śmietana:

1.5 litra

6 opakowań

1 szklanka

dodatki:

null gramów

1 sztuka

1 puszka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na pianę. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (UWAGA!-TRZEBA UŻYĆ WYSOKIEGO NACZYNIA, BO SZYBKO ROŚNIE). Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąki.

Krok 2

Piec w 180 st. C ok. 25-30 min. JEŻELI CHCEMY CIEMNY BISZKOPT, TO DODAJEMY DO MASY 3 ŁYŻKI KAKAO. (BISZKOPT TRZEBA UPIEC 2 RAZY!!!!).

Krok 3

Pokroić owoce w kostkę. Zrobić poncz!!

Krok 4

Zrobić zwykłą herbatę (herbata nie może być mocna ani gorąca), do herbaty dodać sok z całej cytryny, jak jest sok z brzoskwiń z puszki, to połączyć to z herbatą i dodać 2 łyżki cukru.

Krok 5

BITA ŚMIETANA: 1 l kremowki, 4 smietanfix i pół szkl. cukru pudru miksować na najwyższych obrotach przez 5 min. (część bitej śmietany dodać do owoców wcześniej pokrojonych w kostkę i wymieszać).

Krok 6

Gdy biszkopty będą upieczone i ciepłe, wyciąć z nich kształt gitary i połączyć ze sobą, żeby lepiej się przekładało.

Krok 7

Pierwszą warstwę nasączyć i posmarować cienko dżemem, na to posmarować samą bitą smietanę, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i posmarować bitą smietaną wymieszaną z owocami.

Krok 8

Ostania warstwa-nasączyć, posmarować bitą smietaną cały tort i boki i na koniec udekorować.

Krok 9

Boki tortu wysypać cukiereczkami, na górze z pozostałej BIAŁEJ bitej śmietany zrobić obramowanie, następnie z tego pozostałego 0,5 l kremówki zrobić bitą śmietanę, dodając barwnik i mieszać, aż nie będzie grudek. Życzę smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej