TORT GITARA

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

516

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

5 sztuk

1 szklanka

0.75 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżka

bita śmietana:

1.5 litra

6 opakowań

1 szklanka

dodatki:

null gramów

1 sztuka

1 słoik

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka ubić z cukrem na pianę. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (UWAGA!-TRZEBA UŻYĆ WYSOKIEGO NACZYNIA, BO SZYBKO ROŚNIE). Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąki.

Krok 2

Piec w 180 st. C ok. 25-30 min. JEŻELI CHCEMY CIEMNY BISZKOPT, TO DODAJEMY DO MASY 3 ŁYŻKI KAKAO. (BISZKOPT TRZEBA UPIEC 2 RAZY!!!!).

Krok 3

Pokroić owoce w kostkę. Zrobić poncz!!

Krok 4

Zrobić zwykłą herbatę (herbata nie może być mocna ani gorąca), do herbaty dodać sok z całej cytryny, jak jest sok z brzoskwiń z puszki, to połączyć to z herbatą i dodać 2 łyżki cukru.

Krok 5

BITA ŚMIETANA: 1 l kremowki, 4 smietanfix i pół szkl. cukru pudru miksować na najwyższych obrotach przez 5 min. (część bitej śmietany dodać do owoców wcześniej pokrojonych w kostkę i wymieszać).

Krok 6

Gdy biszkopty będą upieczone i ciepłe, wyciąć z nich kształt gitary i połączyć ze sobą, żeby lepiej się przekładało.

Krok 7

Pierwszą warstwę nasączyć i posmarować cienko dżemem, na to posmarować samą bitą smietanę, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i posmarować bitą smietaną wymieszaną z owocami.

Krok 8

Ostania warstwa-nasączyć, posmarować bitą smietaną cały tort i boki i na koniec udekorować.

Krok 9

Boki tortu wysypać cukiereczkami, na górze z pozostałej BIAŁEJ bitej śmietany zrobić obramowanie, następnie z tego pozostałego 0,5 l kremówki zrobić bitą śmietanę, dodając barwnik i mieszać, aż nie będzie grudek. Życzę smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TORT GITARA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Czereśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej