Tort "Kremówka"

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 litr

4 sztuki

4 łyżki

180 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

1

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

BISZKOPT:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, gdy już będą prawie ubite dodajemy 4 łyżki zimnej wody i cukier. Ubijamy przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach nie dłużej niż 1 minutę. Dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą łyżki.

Krok 3

Przygotowujemy blaszkę: wysmarowujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą tylko spód. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 30 minut.

Krok 4

KREM:Przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu.

Krok 5

SKŁADANIE:Biszkopt przecinamy na 2-3 blaty. Ja polecam na dwa, jeżeli chcemy uzyskać większy tort należy upiec 2 biszkopty (wtedy otrzymamy 4 blaty). Spód wkładamy do tortownicy i nasączamy (herbata z cytryną i/lub odrobiną alkoholu), to samo robimy z drugą częścią. Cukierki kulki kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do kremu. Należy trochę kremu pozostawić bez cukierków aby udekorować wierzch tortu. Na spód wykładamy połowę przygotowanego kremu na to wylewamy tężejącą galaretkę i drugą połowę kremu. Przykrywamy połową biszkoptu. Dekorujemy wg uznania.

Krok 6

UWAGA! Tort należy przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny oraz najlepiej przechowywać go również w lodówce lub chłodnym miejscu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort "Kremówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort "Kremówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort "Kremówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort "Kremówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort "Kremówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort "Kremówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort "Kremówka" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej