Tort Kubuś

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

8 sztuk

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

8 łyżek

2 szklanki

bita śmietana:

2 litry

przełożenie:

1 puszka

1 słoik

masa budyniowa:

1 litr

1 opakowanie

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

dekoracja:

4 sztuki

1 opakowanie

poncz:

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: blaszka prostokątna o wymiarach 24x35 cm. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubić na sztywną piane z cukrem. Do ubitej masy z białek dodać masę z żółtek, delikatnie wymieszać, dodać oliwę, wymieszać i przesianą mąkę.

Krok 2

Blachę wysmarować Kasią i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 180 st. Z termoobiegiem ok. 50 min. Sprawdzić patyczkiem drewnianym, czy upieczone, wbić w ciasto, jeśli będzie suchy to jest dobre.

Krok 3

Masa do przełożenia tortu i dekoracji: Śmietana kremówka 36% 2 litry, Puszka brzoskwiń, Duży dżem, powidła śliwkowe bądź marmolada różana.

Krok 4

Krem budyniowy: Szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i zwykłym, w drugiej szklance rozmieszać obie mąki i ugotować budyń. Gdy budyń ostygnie, Kasię miksować i dodawać po łyżce budyniu do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Krok 5

Dekoracja: Barwniki spożywcze, niebieski, zielony, żółty, czerwony, mogą być kwiatki z opłatka bądź inne dekoracje wedle uznania, tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczona, do rysowania wykałaczka konturów Kubusia).

Krok 6

Przygotowanie: Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki, każdy nasączyć zrobionym Ponczem (szklanka przegotowanej wody z wyciśniętą cytryną, łyżką cukru i łyżką alkoholu).

Krok 7

Na pierwszy placek położyć powidła, następnie śmietanę kremówkę i na to posypać pokrojone brzoskwinie w kostkę, przykryć kolejnym plackiem, wyłożyć również śmietanę kremówkę i brzoskwinie bądź inne owoce, przykryć trzecim plackiem.

Krok 8

Jeżeli zostało nam śmietany to możemy ją teraz użyć do wysmarowania całego tortu z niebieskim barwnikiem, jeżeli nie to używamy kremu, który zrobiliśmy z budyniu.

Krok 9

Rysujemy kontury Kubusia wykałaczką, następnie je poprawiamy wykałaczką namoczoną w rozpuszczonej czekoladzie i w ten sposób mamy narysowanego Kubusia na torcie.

Krok 10

Nasz krem budyniowy mieszamy z pozostałymi barwnikami i szprycą z końcówką małej gwiazdki wypełniamy wnętrze Kubusia. Możemy jeszcze użyć pisaków żelowych w celu dopełnienia dekoracji i napisów na torcie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej