Tort marcepanowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

122 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

170 gramów

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

przełożenie:

1 opakowanie

250 mililitrów

80 gramów

100 gramów

dekoracja:

300 gramów

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miękką Kasię.

Krok 2

Wszystko wymieszaj.

Krok 3

Powstałe ciasto włóż do tortownicy wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką.

Krok 4

Piecz około 30 minut w 180 stopniach C.

Krok 5

Krem przygotuj wg przepisu na opakowaniu.

Krok 6

Biszkopt przekrój na 3 części, posmaruj marmoladą i kremem.

Krok 7

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem.

Krok 8

2/3 masy rozwałkuj cieniutko i ułóż na cieście.

Krok 9

Resztę masy podziel na 2 części.

Krok 10

Jedną zabarw zielonym, a drugą czerwonym barwnikiem spożywczym.

Krok 11

Z kolorowych mas marcepanowych formuj różyczki i liście.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort marcepanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort marcepanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort marcepanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort marcepanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort marcepanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort marcepanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort marcepanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Torcik kokosowo-kawowy
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort marcepanowyTort marcepanowy

Biały tort z tego przepisu będzie efektownie prezentował się na stole podczas świąt lub rodzinnej uroczystości. Składa się z warstw jasnego biszkoptu, przełożonych marmoladą oraz śmietankowym kremem. Tort pokrywa delikatna masa marcepanowa, z której przygotować można fantazyjne dekoracje – listki, kwiatki i kokardki. Aby upiec biszkoptowe blaty, jajka ubij z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj do nich przesianą mąkę oraz proszek i kostkę do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przełóż do tortownicy. Upieczony biszkopt przestudź, po czym przekrój na trzy blaty równej wielkości. Krem w proszku przygotuj według przepisu na opakowaniu. Blaty smaruj marmoladą, np. truskawkową lub wieloowocową, a następnie przekładaj gotowym kremem. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, rozwałkuj na cienki placek i przykryj nim wierzch tortu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych wypieków z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.