Tort Napoleon przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort Napoleon

Autor: Izabela Skowrońska

ratingratingratingratingrating

93

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

150 gramów

1 słoik

100 gramów

4 sztuki

800 mililitrów

170 gramów

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zimne masło posiekać z mąką, dodać ocet, wodę, jajo, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne.

Krok 2

Przygotować 2 blaszki i 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16 części. Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 5 minut w temp 200st. Gdy jedne się pieką rozwałkowywać następne.

Krok 3

Żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka dodać mąkę i budyń; wymieszać. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową, ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Ma być jak gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Krok 4

Masło utrzeć na puch, ciągle miksując, dodawać partiami zimy budyń na przemian z masą kajmakową. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszać już łyżką.

Krok 5

Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2-3 łyżki), przykryć kolejnym blatem, posmarować itd. Gdy wszystkie blaty zostaną ułożone, tort przykryć folią i wstawić lodówki. Po ok. 4 godzinach blaty zmiękną i opadną. Wtedy można wyrównać brzegi.

1

Opinie o przepisie

  • Iwka

    Iwka , 23.12.2023

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej