Tort Napoleon przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort Napoleon

Autor: Izabela Skowrońska

ratingratingratingratingrating

90

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

150 gramów

1 słoik

100 gramów

4 sztuki

800 mililitrów

170 gramów

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zimne masło posiekać z mąką, dodać ocet, wodę, jajo, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne.

Krok 2

Przygotować 2 blaszki i 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16 części. Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 5 minut w temp 200st. Gdy jedne się pieką rozwałkowywać następne.

Krok 3

Żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka dodać mąkę i budyń; wymieszać. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową, ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Ma być jak gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Krok 4

Masło utrzeć na puch, ciągle miksując, dodawać partiami zimy budyń na przemian z masą kajmakową. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszać już łyżką.

Krok 5

Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2-3 łyżki), przykryć kolejnym blatem, posmarować itd. Gdy wszystkie blaty zostaną ułożone, tort przykryć folią i wstawić lodówki. Po ok. 4 godzinach blaty zmiękną i opadną. Wtedy można wyrównać brzegi.

1

Opinie o przepisie

  • Iwka

    Iwka , 23.12.2023

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Botwinka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej