Tort Napoleon przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort Napoleon

Autor: Izabela Skowrońska

ratingratingratingratingrating

5

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

150 gramów

1 słoik

100 gramów

4 sztuki

800 mililitrów

170 gramów

1 sztuka

2 łyżki

200 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zimne masło posiekać z mąką, dodać ocet, wodę, jajo, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne.

Krok 2

Przygotować 2 blaszki i 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16 części. Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 5 minut w temp 200st. Gdy jedne się pieką rozwałkowywać następne.

Krok 3

Żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka dodać mąkę i budyń; wymieszać. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową, ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Ma być jak gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Krok 4

Masło utrzeć na puch, ciągle miksując, dodawać partiami zimy budyń na przemian z masą kajmakową. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszać już łyżką.

Krok 5

Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2-3 łyżki), przykryć kolejnym blatem, posmarować itd. Gdy wszystkie blaty zostaną ułożone, tort przykryć folią i wstawić lodówki. Po ok. 4 godzinach blaty zmiękną i opadną. Wtedy można wyrównać brzegi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Napoleon - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej