Tort odwrócony czarno-biały

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

101

564 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1063 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2445 osób zapisało

Udostępnij
Tort odwrócony czarno-biały

Składniki

ciasto:

2 sztuki

250 gramów

225 gramów

1 łyżeczka

40 gramów

90 mililitrów

90 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

krem:

300 gramów

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij w misce miękką Kasię z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj esencję waniliową oraz pojedynczo wbij jajka.

Tort odwrócony czarno-biały - Krok 1

Krok 2

W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj wodę ze śmietaną i kakao. Do ciasta dodaj masę kakaową, a na koniec ubijania stopniowo dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli.

Tort odwrócony czarno-biały - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut lub aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź, następnie ostrym nożem podziel ciasto na trzy okrągłe części, aby uzyskać 3 warstwy biszkoptu.

Tort odwrócony czarno-biały - Krok 3

Krok 4

Ubij miękką Kasię z cukrem pudrem i połową serka na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj pozostały serek i ubijaj ok. 5 minut.

Tort odwrócony czarno-biały - Krok 4

Krok 5

Podziel krem na dwie równe części, pierwsza posłuży do przełożenia blatów biszkoptowych, druga - do dekoracji wierzchu tortu (odstaw ją na razie). Połowę pierwszej części kremu rozsmaruj na pierwszym blacie, przykryj drugim blatem, posmaruj go pozostałą połową kremu i na wierzch ułóż trzeci biszkopt. Teraz użyj drugiej części kremu do dekoracji tortu: rozprowadź krem równomiernie po wierzchu i bokach tortu. Przechowuj w lodówce przez 2-3 dni.

Tort odwrócony czarno-biały - Krok 5
8

Opinie o przepisie

  • Mateusz Rogała

    Mateusz Rogała

    na ile mniej więcej porcji???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia Li

    Kasia Li

    Jaka to śmietana 22 % i czy serek to zwykły twaróg zmielony śmietankowy?? aha i czy do tej masy mogę dodać brzoskwinię?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Mądrawska

    Patrycja Mądrawska

    Nie widziałam jeszcze śmietany 22%. Gdzie można ją kupić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jajko

    Sylwia Jajko

    Wszystko ok tyle że jest takie delikatne ,że się rozpada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiolka Kepka

    Wiolka Kepka

    Jaki serek? Moze byc ser z wiaderka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Ethan proszek do pieczenia najlepiej wymieszać z mąką, zanim zaczniemy ją dodawać do masy na ciasto :) Poprawiliśmy już przepis, aby nie było już wątpliwości :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ethan Buzz

    Ethan Buzz

    Kiedy dodać proszek do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort odwrócony czarno-biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort odwrócony czarno-biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort odwrócony czarno-biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort odwrócony czarno-biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort odwrócony czarno-biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort odwrócony czarno-biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort odwrócony czarno-biały - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort odwrócony czarno-białyTort odwrócony czarno-biały

Przeglądasz przepisy na urodzinowe torty i nie wiesz, co wybrać? Najlepiej, by było to coś eleganckiego, a zarazem prostego w przygotowaniu. Czarno biały tort odwrócony melduje się do zadania! Jest piękny, szybki oraz smaczny. Czego chcieć więcej?

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy potrzebują sprawdzonego przepisu na tort urodzinowy lub też na dowolną uroczystość. Nie musicie dłużej szukać!

Na jaką okazję?

Tort biało czarny jest idealny na urodziny, ale nie tylko! Możesz upiec go na święta albo bez okazji – zawsze wtedy, gdy masz ochotę na pyszne ciasto.

Czy wiesz, że?

Tort to ciasto biszkoptowe przełożone masą oraz ozdobione według upodobań. W Polsce torty pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony.

Dla urozmaicenia

Jeśli chcesz, żeby tort biało czarny zyskał więcej kolorów, możesz położyć na wierzch owoce sezonowe. Maliny lub borówki nadadzą wypiekowi rumieńców.