Tort śmietankowy w kształcie zająca

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

236

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

12 sztuk

1.5 szklanki

2.5 szklanki

3 łyżeczki

3 łyżeczki

krem:

0.75 litra

1

4 łyżeczki

1

wierzch:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki podałam na dwa biszkopty. Jeden (6 jaj) należy zrobić w tortownicy, a drugi w zwykłej, prostokątnej blaszce.

Krok 2

Białka z 6 jaj ubić na sztywno, dodać cukier i też ubić.

Krok 3

Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia roztrzepać, aż urosną. Wlać do białek i wymieszać.

Krok 4

Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

Krok 5

Piec około 35 - 40 minut (180 stopni).

Krok 6

Po wystygnięciu okrągły biszkopt przekroić na pół, a z prostokątnego wyciąć nożem kokardę i uszy (tak jak na zdjęciu).

Krok 7

Również przekroić.

Krok 8

Śmietanę ubić z cukrem, dodać coś do usztywnienia.

Krok 9

Podzielić śmietanę na dwie części.

Krok 10

Do jednej części dodać owoce, resztę zostawić do przybrania.

Krok 11

Ciasto przełożyć i ułożyć na dość dużej tacy, bo później ciężko go przenieść.

Krok 12

Wysmarować resztą śmietany dokładnie z każdej strony i obsypać kokosem.

Krok 13

Zrobić oczka, wąsy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cwibak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej