Tort śmietankowy w kształcie zająca

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

12 sztuk

1.5 szklanki

2.5 szklanki

3 łyżeczki

3 łyżeczki

krem:

0.75 litra

1

4 łyżeczki

1

wierzch:

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki podałam na dwa biszkopty. Jeden (6 jaj) należy zrobić w tortownicy, a drugi w zwykłej, prostokątnej blaszce.

Krok 2

Białka z 6 jaj ubić na sztywno, dodać cukier i też ubić.

Krok 3

Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia roztrzepać, aż urosną. Wlać do białek i wymieszać.

Krok 4

Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

Krok 5

Piec około 35 - 40 minut (180 stopni).

Krok 6

Po wystygnięciu okrągły biszkopt przekroić na pół, a z prostokątnego wyciąć nożem kokardę i uszy (tak jak na zdjęciu).

Krok 7

Również przekroić.

Krok 8

Śmietanę ubić z cukrem, dodać coś do usztywnienia.

Krok 9

Podzielić śmietanę na dwie części.

Krok 10

Do jednej części dodać owoce, resztę zostawić do przybrania.

Krok 11

Ciasto przełożyć i ułożyć na dość dużej tacy, bo później ciężko go przenieść.

Krok 12

Wysmarować resztą śmietany dokładnie z każdej strony i obsypać kokosem.

Krok 13

Zrobić oczka, wąsy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort śmietankowy w kształcie zająca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Torcik wiśniowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej