Tort śmietanowy z dekoracją owocową

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1.5 łyżeczki

1 szklanka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

krem:

1 litr

4 opakowania

0.5 szklanki

nadzienie:

1 opakowanie

wierzch:

1 opakowanie

1

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę.

Krok 2

Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką.

Krok 3

Wyłożyć do tortownic o śr. 26cm i piec 35 min. w 180 st.

Krok 4

Upieczony biszkopt przekroić na pół.

Krok 5

Pieczemy jeszcze raz biszkopt, te same proporcje i mamy 4 blaty.

Krok 6

Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder.

Krok 7

Blaty nasączamy rozcieńczonym z wodą syropem z brzoskwiń i przekładamy biszkopty bitą śmietaną. Nakładamy brzoskwinie pokrojone w kostkę.

Krok 8

Wygładzamy cały tort, boki posypujemy migdałami.

Krok 9

Górę dekorujemy owocami i zalewamy galaretką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej