Tort sypany z jabłkami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 kilogramy

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę o śr. 26 cm natłuścić i posypać bułką.

Krok 2

Mąkę, cukier i kaszę mannę wymieszać dokładnie.

Krok 3

Sypką masę podziel na 3 części.

Krok 4

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.

Krok 5

Do tortownicy wsyp 1/3 sypkiej masy, przykryj warstwą jabłek, wsyp kolejną warstwę i przykryj jabłkami i posyp ostatnią częścią sypkiej masy.

Krok 6

Na wierzchu powinna być warstwa sypka równomiernie rozprowadzona (to bardzo ważne).

Krok 7

Na ostatnią warstwę rozłóż cienko pokrojone wiórki Kasi (mocno schłodzoną Kasię zetrzyj na tarce).

Krok 8

Piec w temp. 180 stopni.

Krok 9

Po upieczeniu wierzch można udekorować bitą śmietaną. Świetnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej