
Składniki
1 gram
1 gram
5 sztuk
1 gram
1 gram
5 sztuk
1 gram
750 gramów
250 gramów
250 mililitrów
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biszkopty upieczone w okrągłej formie przekroić wzdłuż na pół, a następnie nasączyć niezbyt mocną herbatą z cytryną lub mieszanką przygotowaną z 8 łyżek białego wina, 2 łyżek rumu, 2 łyżek soku z cytryny, bądź można jeszcze użyć likier truskawkowy.
Krok 2
By przygotować masę mascarpone należy utrzeć ser śmietankowy razem z cukrem pudrem. Ubijając dodawać powoli ser mascarpone. Następnie należy to połączyć z ubitą na sztywno pianę z kremówki oraz dodać połowę dżemu truskawkowego (lub konfitury). Druga połowę konfitury podgrzać, a po ostudzeniu dodać do niej pokrojone w kostkę truskawki.
Krok 3
Ułożyć pierwszą część biszkoptu na spód, a na to wyłożyć 1/3 dżemu z kawałkami truskawek. Na to rozsmarować1/3 masy mascarpone. Przykryć drugim biszkoptem i ponownie wyłożyć 1/3 dżemu i masy. Na to położyć trzeci krążek i wyłożyć pozostałość masy i dżemu. Ostatni (czwarty) krążek posypać wierzchnią warstwą biszkoptu zdjętą po upieczeniu. Boki udekorować bitą śmietaną, bezą i truskawkami. Można to samo zrobić również z wierzchem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























