Tort truskawkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort truskawkowy

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

5 sztuk

1 gram

1 gram

5 sztuk

1 gram

750 gramów

250 gramów

250 mililitrów

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopty upieczone w okrągłej formie przekroić wzdłuż na pół, a następnie nasączyć niezbyt mocną herbatą z cytryną lub mieszanką przygotowaną z 8 łyżek białego wina, 2 łyżek rumu, 2 łyżek soku z cytryny, bądź można jeszcze użyć likier truskawkowy.

Krok 2

By przygotować masę mascarpone należy utrzeć ser śmietankowy razem z cukrem pudrem. Ubijając dodawać powoli ser mascarpone. Następnie należy to połączyć z ubitą na sztywno pianę z kremówki oraz dodać połowę dżemu truskawkowego (lub konfitury). Druga połowę konfitury podgrzać, a po ostudzeniu dodać do niej pokrojone w kostkę truskawki.

Krok 3

Ułożyć pierwszą część biszkoptu na spód, a na to wyłożyć 1/3 dżemu z kawałkami truskawek. Na to rozsmarować1/3 masy mascarpone. Przykryć drugim biszkoptem i ponownie wyłożyć 1/3 dżemu i masy. Na to położyć trzeci krążek i wyłożyć pozostałość masy i dżemu. Ostatni (czwarty) krążek posypać wierzchnią warstwą biszkoptu zdjętą po upieczeniu. Boki udekorować bitą śmietaną, bezą i truskawkami. Można to samo zrobić również z wierzchem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej