Czekoladowe dinozaury przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowe dinozaury

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

0.5 opakowania

3 opakowania

1 szklanka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleczną i białą czekoladę łamię na kawałki i wkładam do osobnych miseczek.

Krok 2

Najpierw miseczkę z białą czekoladą ustawiam na garnku z wodą, tak aby miseczka nie dotykała wody.

Krok 3

Rozpuszczam czekoladę a następnie pędzelkiem "maluje" główki dinozaurów.

Krok 4

Następnie rozpuszczam w ten sam sposób mleczną czekoladę, do której na samym końcu już po zdjęciu z kąpieli wodnej dodaję gorzką czekoladę i mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia się obydwu czekolad.

Krok 5

Maluję pozostałe części dinozaurów. Foremkę wkładam na około 10 minut do lodówki.

Krok 6

Po tym czasie nakładam kolejną warstwę czekoladą i ponownie wkładam do lodówki, czynność powtarzam jeszcze raz. W czasie kiedy foremka chłodzi się w lodówce przygotowuję nadzienie.

Krok 7

Do pozostałej białej czekolady dodaję mleko zagęszczane, zmielone orzechy i mleko w proszku. Dokładnie mieszam i ponownie ustawiam w kąpieli wodnej i mieszam aż do momentu kiedy masa zgęstniej.

Krok 8

Przestudzoną masę nakładam do czekoladowych foremek. Delikatnie wstrząsam foremką aby masa równomiernie się rozprowadziła a następnie pokrywam pozostałą mleczną czekoladą.

Krok 9

Foremkę ponownie wkładamy do lodówki na około godzinę. Teraz najtrudniejsze zdanie - pilnujemy aby dinozaury nie zniknęły.

Krok 10

Po godzinie delikatnie wyciągamy pralinki z foremki i możemy delektować się słodkością

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej