Czekoladowe dinozaury przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowe dinozaury

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

0.5 opakowania

3 opakowania

1 szklanka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleczną i białą czekoladę łamię na kawałki i wkładam do osobnych miseczek.

Krok 2

Najpierw miseczkę z białą czekoladą ustawiam na garnku z wodą, tak aby miseczka nie dotykała wody.

Krok 3

Rozpuszczam czekoladę a następnie pędzelkiem "maluje" główki dinozaurów.

Krok 4

Następnie rozpuszczam w ten sam sposób mleczną czekoladę, do której na samym końcu już po zdjęciu z kąpieli wodnej dodaję gorzką czekoladę i mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia się obydwu czekolad.

Krok 5

Maluję pozostałe części dinozaurów. Foremkę wkładam na około 10 minut do lodówki.

Krok 6

Po tym czasie nakładam kolejną warstwę czekoladą i ponownie wkładam do lodówki, czynność powtarzam jeszcze raz. W czasie kiedy foremka chłodzi się w lodówce przygotowuję nadzienie.

Krok 7

Do pozostałej białej czekolady dodaję mleko zagęszczane, zmielone orzechy i mleko w proszku. Dokładnie mieszam i ponownie ustawiam w kąpieli wodnej i mieszam aż do momentu kiedy masa zgęstniej.

Krok 8

Przestudzoną masę nakładam do czekoladowych foremek. Delikatnie wstrząsam foremką aby masa równomiernie się rozprowadziła a następnie pokrywam pozostałą mleczną czekoladą.

Krok 9

Foremkę ponownie wkładamy do lodówki na około godzinę. Teraz najtrudniejsze zdanie - pilnujemy aby dinozaury nie zniknęły.

Krok 10

Po godzinie delikatnie wyciągamy pralinki z foremki i możemy delektować się słodkością

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Młoda kapusta duszone
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej