Czekoladowe dinozaury

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

5 łyżek

1 szklanka

0.5 opakowania

3 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleczną i białą czekoladę łamię na kawałki i wkładam do osobnych miseczek.

Krok 2

Najpierw miseczkę z białą czekoladą ustawiam na garnku z wodą, tak aby miseczka nie dotykała wody.

Krok 3

Rozpuszczam czekoladę a następnie pędzelkiem "maluje" główki dinozaurów.

Krok 4

Następnie rozpuszczam w ten sam sposób mleczną czekoladę, do której na samym końcu już po zdjęciu z kąpieli wodnej dodaję gorzką czekoladę i mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia się obydwu czekolad.

Krok 5

Maluję pozostałe części dinozaurów. Foremkę wkładam na około 10 minut do lodówki.

Krok 6

Po tym czasie nakładam kolejną warstwę czekoladą i ponownie wkładam do lodówki, czynność powtarzam jeszcze raz. W czasie kiedy foremka chłodzi się w lodówce przygotowuję nadzienie.

Krok 7

Do pozostałej białej czekolady dodaję mleko zagęszczane, zmielone orzechy i mleko w proszku. Dokładnie mieszam i ponownie ustawiam w kąpieli wodnej i mieszam aż do momentu kiedy masa zgęstniej.

Krok 8

Przestudzoną masę nakładam do czekoladowych foremek. Delikatnie wstrząsam foremką aby masa równomiernie się rozprowadziła a następnie pokrywam pozostałą mleczną czekoladą.

Krok 9

Foremkę ponownie wkładamy do lodówki na około godzinę. Teraz najtrudniejsze zdanie - pilnujemy aby dinozaury nie zniknęły.

Krok 10

Po godzinie delikatnie wyciągamy pralinki z foremki i możemy delektować się słodkością

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej