Czekoladowe dinozaury przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowe dinozaury

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

0.5 opakowania

3 opakowania

1 szklanka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleczną i białą czekoladę łamię na kawałki i wkładam do osobnych miseczek.

Krok 2

Najpierw miseczkę z białą czekoladą ustawiam na garnku z wodą, tak aby miseczka nie dotykała wody.

Krok 3

Rozpuszczam czekoladę a następnie pędzelkiem "maluje" główki dinozaurów.

Krok 4

Następnie rozpuszczam w ten sam sposób mleczną czekoladę, do której na samym końcu już po zdjęciu z kąpieli wodnej dodaję gorzką czekoladę i mieszam aż do rozpuszczenia i połączenia się obydwu czekolad.

Krok 5

Maluję pozostałe części dinozaurów. Foremkę wkładam na około 10 minut do lodówki.

Krok 6

Po tym czasie nakładam kolejną warstwę czekoladą i ponownie wkładam do lodówki, czynność powtarzam jeszcze raz. W czasie kiedy foremka chłodzi się w lodówce przygotowuję nadzienie.

Krok 7

Do pozostałej białej czekolady dodaję mleko zagęszczane, zmielone orzechy i mleko w proszku. Dokładnie mieszam i ponownie ustawiam w kąpieli wodnej i mieszam aż do momentu kiedy masa zgęstniej.

Krok 8

Przestudzoną masę nakładam do czekoladowych foremek. Delikatnie wstrząsam foremką aby masa równomiernie się rozprowadziła a następnie pokrywam pozostałą mleczną czekoladą.

Krok 9

Foremkę ponownie wkładamy do lodówki na około godzinę. Teraz najtrudniejsze zdanie - pilnujemy aby dinozaury nie zniknęły.

Krok 10

Po godzinie delikatnie wyciągamy pralinki z foremki i możemy delektować się słodkością

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekoladowe dinozaury - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej