Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
NOWY PRZEPIS
łatwe
9147 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
90 gramów
60 mililitrów
50 mililitrów
120 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ubij z cukrem na jasną pianę. Dodaj jogurt naturalny oraz olej i wymieszaj.

Krok 2
Mąkę przesiej do masy jajecznej, dodaj proszek do pieczenie i całość wymieszaj miękką łyżką.

Krok 3
Foremkę do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Brzoskwinie odcedź i pokrój w cząstki. Wylej ciasto do tortownicy o średnicy ok 20cm, na wierzchu układaj brzoskwinie i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 25-30 minut. Ciasto możesz sprawdzić za pomocą patyczka. Po wbiciu powinien być suchy.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Śmiało można powiedzieć, że przepis na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami pokazuje, jak zrobić coś z niczego. Na liście zakupów potrzebnych do wykonania ciasta jogurtowego na dużą blachę z olejem pojawią się wyłącznie powszechnie dostępne produkty. Jesteśmy przekonani, że przynajmniej część z nich znajduje się w większości kuchennych spiżarni. Wygląda na to, że nie ma już żadnych wymówek. Czas wypróbować cudownie wilgotne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Przepis udowadnia, że jego przygotowanie zajmuje mniej czasu niż wyprawa do dobrej cukierni.
Dla kogo?
Do tej pory uważaliście, że jogurt naturalny przydaje się tylko do śniadań? Tym bardziej powinniście poznać jego deserowe oblicze pod postacią jogurtowca z brzoskwiniami. Produkt ten nadaje ciastu fantastycznie delikatną konsystencję. Już zawsze będziecie pamiętać o tym, by mieć w lodówce kubeczek lub dwa. Dzięki temu jogurtowe ciasto z brzoskwiniami na dużą blachę zrobicie od razu, gdy tylko przyjdzie wam ochota na słodkie co nieco.
Na jaką okazję?
Ciasto z jogurtem i brzoskwiniami świetnie sprawdzi się wiosną i latem, kiedy większość smakoszów ma średnią ochotę na ciasta uginające się pod ciężarem kremów i różnych innych dodatków. Nie udało się znaleźć świeżych owoców? Nic nie szkodzi! Doskonale smakuje także ciasto jogurtowe z brzoskwiniami z puszki. Sprytny kucharz zawsze znajdzie sposób, aby przygotować ciasto jogurtowe na dużą blachę z olejem!
Czy wiesz, że?
Jogurt spożywano już 4 tysiące lat przed naszą erą. Pierwsze receptury powstawały prawdopodobnie w Egipcie lub Indiach. Po tej krótkiej lekcji historii czas na naukę gotowania i pieczenia wraz z tym wilgotnym ciastem jogurtowym z brzoskwiniami. Każdy chętnie odrobi takie zadanie domowe!
Dla urozmaicenia:
Jeśli akurat trafiliście na brzoskwiniowy sezon, w przepisie na jogurtowiec z brzoskwiniami użyjcie świeżych owoców. Sprawdzą się również nektarynki i rabarbar.