Tort z brzoskwiniami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

2 szklanki

1 szklanka

2 łyżeczki

8 sztuk

krem:

1 litr

2 opakowania

6 łyżeczek

przełożenie:

1 puszka

dekoracja:

1 opakowanie

poncz:

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywna pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, a następnie żółtka - dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać łyżką.

Krok 2

Upiec biszkopt. Czas pieczenia 20-35 minut w temp. 180*C.

Krok 3

Krem: Bardzo zimną śmietanę ubić trzepaczką, dodawać stopniowo cukier, a gdy jest puszysta, dodać "śmietan-fix" aby ją zagęścić i usztywnić. Wstawić do lodówki.

Krok 4

Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części, pokropić ponczem.

Krok 5

Na pierwszy krążek położyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i grubą warstwę śmietany.

Krok 6

Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć, posmarować śmietaną, po czym następny krążek posmarować śmietaną i udekorować tort według uznania.

Krok 7

U mnie tort obsypany jest płatkami migdałowymi.

Krok 8

By brzoskwinia na wierzchu nie zrobiła się brzydka, to smarujemy ją rozpuszczoną galaretką.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej