Tort z brzoskwiniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

2 szklanki

1 szklanka

2 łyżeczki

8 sztuk

krem:

1 litr

2 opakowania

6 łyżeczek

przełożenie:

1 puszka

dekoracja:

1 opakowanie

poncz:

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywna pianę, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, a następnie żółtka - dalej ubijając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać łyżką.

Krok 2

Upiec biszkopt. Czas pieczenia 20-35 minut w temp. 180*C.

Krok 3

Krem: Bardzo zimną śmietanę ubić trzepaczką, dodawać stopniowo cukier, a gdy jest puszysta, dodać "śmietan-fix" aby ją zagęścić i usztywnić. Wstawić do lodówki.

Krok 4

Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części, pokropić ponczem.

Krok 5

Na pierwszy krążek położyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i grubą warstwę śmietany.

Krok 6

Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć, posmarować śmietaną, po czym następny krążek posmarować śmietaną i udekorować tort według uznania.

Krok 7

U mnie tort obsypany jest płatkami migdałowymi.

Krok 8

By brzoskwinia na wierzchu nie zrobiła się brzydka, to smarujemy ją rozpuszczoną galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej