Tort z lentilkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

328 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

170 gramów

250 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

nadzienie:

500 gramów

krem:

400 gramów

400 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce ubij mikserem jajka z cukrem. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.

Tort z lentilkami - Krok 1

Krok 2

Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st.C. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Wystudź, a następnie przekrój na 4 blaty ciasta.

Tort z lentilkami - Krok 2

Krok 3

Dolny blat ciasta zostaw w całości. W dwóch środkowych wytnij otwory o średnicy około 8 cm. Górny, lekko wypukły blat ciasta lekko wydrąż w środku.

Tort z lentilkami - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.

Tort z lentilkami - Krok 4

Krok 5

Dolny blat ciasta ułóż na paterze i posmaruj na brzegach kremem. Przykryj blatem z wyciętym otworem i ponownie posmaruj kremem. Tak samo postąp z trzecim blatem. Do środka tortu wsyp lentilki. Posmaruj ciasto kremem i przykryj przykrywką z ciasta.

Tort z lentilkami - Krok 5

Krok 6

Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Całość odstaw do lodówki, by krem stężał.

Tort z lentilkami - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Jula Nakrętka

    Jula Nakrętka , 16.10.2018

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gajkoś

    Małgorzata Gajkoś , 14.02.2018

    po raz pierwszy ten tort zrobiłam i wyszedł znakomity

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JoannaGardzielewska Gardzielewska

    JoannaGardzielewska Gardzielewska , 01.02.2017

    Pomysł na tort fajny,ale margaryna z cukrem pudrem i sokiem z cytryny jako krem ? To nie ma szans być dobre :(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z lentilkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z lentilkamiTort z lentilkami

Urodzinowa impreza, a może chęć zjedzenia czegoś pysznego? Mamy na to radę – tort z lentilkami, czyli to, co każdy łasuch lubi najbardziej. Nie musicie czekać na specjalne okazje, tort przygotujcie także na co dzień, a z pewnością poprawi nastrój nawet w pochmurne i chłodne dni. Tort z lentilkami w środku ma jeszcze jedną zaletę – jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ma też wadę – za szybko znika z talerza, więc przygotujcie go więcej, jeśli chcecie poczęstować także swoich gości. Zapraszamy na tort z cukierkami w środku!

Dla kogo?

Tort z groszkami jest dla każdego miłośnika słodkości. Przypadnie do gustu przede wszystkim osobom, które uwielbiają kolorowe cukierki, stanowiące oryginalne nadzienie tego ciasta.

Na jaką okazję?

Ciasto z lentilkami sprawdzi się podczas każdej uroczystości jako nowoczesny akcent kulinarny przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Znane wszystkim lentilki są czeskim przysmakiem, produkowanym od 1907 roku. Nazwa Lentilky jest tradycyjnie używana w Czechach oraz na Słowacji, a w innych krajach zastępuje się ją rodzimym odpowiednikiem. Niezmienny pozostaje smak, niezależnie od regionu, który tworzy czekoladowe lub owocowe nadzienie i kolorowa powłoka cukrowa.

Dla urozmaicenia:

Tort z niespodzianką w środku możesz udekorować różnokolorowymi cukierkami, przyklejonymi do kremu, którym posmaruj wierzch i boki ciasta.