Tort z nutellą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

179

1369 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1892 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

250 gramów

200 gramów

100 gramów

mus:

400 gramów

3 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

100 gramów

wierzch:

0.4 kilograma

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misie kruszymy ciastka lub blendujemy je na kruszonkę. Mieszamy z lekko podgrzanym w kąpieli wodnej kremem czekoladowo-orzechowym i roztopioną Kasią na jednolitą masę. Przygotowaną masą wygniatamy spód tortownicy i odstawiamy do schłodzenia.

Tort z nutellą - Krok 1

Krok 2

Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej.

Tort z nutellą - Krok 2

Krok 3

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a następnie dokładamy serki i lekko mieszamy.

Tort z nutellą - Krok 3

Krok 4

2-3 łyżki masy wrzucamy do podgrzanej żelatyny, krótko mieszamy i wlewamy z powrotem do musu. Ponownie krótko mieszamy. Całość wlewamy do formy na schłodzony spód i odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po tym czasie, maczając łyżkę w nutelli, kreślimy zygzaki na musie i odstawiamy do pełnego wystudzenia na ok 1 h.

Tort z nutellą - Krok 4

Krok 5

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i łączymy ze zmiksowanymi malinami.

Tort z nutellą - Krok 5

Krok 6

Na zastygnięty mus wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

Tort z nutellą - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Zamiast malin możesz użyć truskawek lub wiśni.

2

Opinie o przepisie

  • Sylwia Zol

    Sylwia Zol, 19.09.2017

    czy mrożone owoce należy najpierw rozmrozić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk

    Mielewczyk .Zofia @gmail Mielewczyk , 12.09.2017

    jest bardzo pyszne ---polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z nutellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z nutelląTort z nutellą

Tort z nutellą to ciasto, które nie wymaga pieczenia, znakomite na miłe spotkanie w kameralnym gronie. Popularny czekoladowo-orzechowy krem razem z kruchymi herbatnikami tworzą wyśmienity spód, który po zastygnięciu będzie dobrą bazą dla masy serowej. Przygotujesz ją z serka homogenizowanego o smaku waniliowym (może być też śmietankowy) i kremówki. Żeby zyskała odpowiednią konsystencję, dodaj do niej żelatynę. Następnie rozsmaruj krem na spodzie, a na wierzchu zrób wzorki z nutelli. Odłóż do stężenia, przygotowując galaretkę z musem malinowym, którą ozdobisz i wykończysz ciasto. Dodaj do niej mniej wody niż sugeruje producent, aby była bardziej zwarta i szybciej stężała. Maliny najlepiej skomponują się ze smakiem czekolady, a ich lekka kwaskowatość przełamie słodycz pozostałych składników. Możesz jednak użyć również innych jagodowych owoców, np. poziomek lub truskawek. Tort z nutellą pozostaw w lodówce na jakiś czas, najlepiej na całą noc, by polewa dobrze stężała. Życzymy udanych wypieków.