Tradycyjne uszka z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjne uszka z grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

1 sztuka

null

350 gramów

0.5 pęczka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz dzień wcześniej, po czym ugotuj je w tej samej wodzie, by były miękkie. Osącz, pokrój w kawałki.

Krok 2

Cebulę obierz, posiekaj drobno i przesmaż na oleju.

Krok 3

Wymieszaj raz z grzybami i surowym jajkiem, zagnieć na jednolity farsz i dopraw do smaku.

Krok 4

Z mąki, oleju, wody i soli zagnieć gładkie, pierogowe ciasto. Rozwałkuj podsypując mąką i wytnij dużym kilimkiem krążki.

Krok 5

Na każdy nałóż odrobinę farszu, zlep na połowę, a następnie przeciwległe brzegi, formując uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie. Tradycyjne uszka z grzybami podawaj do barszczu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej