Składniki
1 sztuka
null
null
1 sztuka
null
350 gramów
0.5 pęczka
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz dzień wcześniej, po czym ugotuj je w tej samej wodzie, by były miękkie. Osącz, pokrój w kawałki.
Krok 2
Cebulę obierz, posiekaj drobno i przesmaż na oleju.
Krok 3
Wymieszaj raz z grzybami i surowym jajkiem, zagnieć na jednolity farsz i dopraw do smaku.
Krok 4
Z mąki, oleju, wody i soli zagnieć gładkie, pierogowe ciasto. Rozwałkuj podsypując mąką i wytnij dużym kilimkiem krążki.
Krok 5
Na każdy nałóż odrobinę farszu, zlep na połowę, a następnie przeciwległe brzegi, formując uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie. Tradycyjne uszka z grzybami podawaj do barszczu.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej