Tradycyjne uszka z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjne uszka z grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

1 sztuka

null

350 gramów

0.5 pęczka

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz dzień wcześniej, po czym ugotuj je w tej samej wodzie, by były miękkie. Osącz, pokrój w kawałki.

Krok 2

Cebulę obierz, posiekaj drobno i przesmaż na oleju.

Krok 3

Wymieszaj raz z grzybami i surowym jajkiem, zagnieć na jednolity farsz i dopraw do smaku.

Krok 4

Z mąki, oleju, wody i soli zagnieć gładkie, pierogowe ciasto. Rozwałkuj podsypując mąką i wytnij dużym kilimkiem krążki.

Krok 5

Na każdy nałóż odrobinę farszu, zlep na połowę, a następnie przeciwległe brzegi, formując uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie. Tradycyjne uszka z grzybami podawaj do barszczu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjne uszka z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Nuggetsy z kurczaka w serze
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej