Tygrys przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tygrys

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 szklanka

3 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka z cukrem zmiksować.

Krok 2

Dodać resztę składników.

Krok 3

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.

Krok 4

Na zmianę wlewać na blachę po 3 łyżki.

Krok 5

Piec 40-50 min. w 180 stopniach.

Krok 6

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą. Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka piaskowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TygrysTygrys

Czy można zrobić ciasto z oranżadą? Oczywiście! Przykładem niech będzie babka tygrys. Przepis jest niezwykle prosty, a aksamitny i delikatny smak ciasta zachwyci każdego miłośnika słodyczy. Babka tygrysia ma także oryginalny wygląd, łączący w sobie ciasto jasne i ciemne. Tygrys znany jest w świecie łasuchów od wielu już lat. Próbując ciasta z naszego przepisu, z pewnością dołączysz do licznego grona miłośników tego deseru! Przygotuj kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, a po kilkunastu minutach dom wypełni urzekający aromat świeżo pieczonego ciasta. Smacznego!

Dla kogo?

Ciasto tygrys jest dla każdego – bez ograniczeń. Przypadnie do gustu przede wszystkim zwolennikom deserów z kakaową nutą.

Na jaką okazję?

Tygrys to ciasto, które sprawdzi się zarówno podczas domowej imprezy, jak i w charakterze codziennego deseru, serwowanego do popołudniowej kawy.

Czy wiesz, że?

Obecność kakao w europejskiej kuchni zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. Napój z ziaren kakaowca początkowo parzony był według przepisu króla Montezumy, a późniejsze receptury zmieniły jego smak i zawartość. Dziś kakao jest składnikiem mlecznego napoju, ale także zyskało na popularności w branży cukierniczej, w której wykorzystywane jest do produkcji deserów.

Dla urozmaicenia:

Babka tygrysek doskonale komponuje się z czekoladową polewą, którą możesz przygotować samodzielnie.