Tygrys

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 szklanka

3 szklanki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka z cukrem zmiksować.

Krok 2

Dodać resztę składników.

Krok 3

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.

Krok 4

Na zmianę wlewać na blachę po 3 łyżki.

Krok 5

Piec 40-50 min. w 180 stopniach.

Krok 6

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą. Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tygrys - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - TygrysTygrys

Czy można zrobić ciasto z oranżadą? Oczywiście! Przykładem niech będzie babka tygrys. Przepis jest niezwykle prosty, a aksamitny i delikatny smak ciasta zachwyci każdego miłośnika słodyczy. Babka tygrysia ma także oryginalny wygląd, łączący w sobie ciasto jasne i ciemne. Tygrys znany jest w świecie łasuchów od wielu już lat. Próbując ciasta z naszego przepisu, z pewnością dołączysz do licznego grona miłośników tego deseru! Przygotuj kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, a po kilkunastu minutach dom wypełni urzekający aromat świeżo pieczonego ciasta. Smacznego!

Dla kogo?

Ciasto tygrys jest dla każdego – bez ograniczeń. Przypadnie do gustu przede wszystkim zwolennikom deserów z kakaową nutą.

Na jaką okazję?

Tygrys to ciasto, które sprawdzi się zarówno podczas domowej imprezy, jak i w charakterze codziennego deseru, serwowanego do popołudniowej kawy.

Czy wiesz, że?

Obecność kakao w europejskiej kuchni zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. Napój z ziaren kakaowca początkowo parzony był według przepisu króla Montezumy, a późniejsze receptury zmieniły jego smak i zawartość. Dziś kakao jest składnikiem mlecznego napoju, ale także zyskało na popularności w branży cukierniczej, w której wykorzystywane jest do produkcji deserów.

Dla urozmaicenia:

Babka tygrysek doskonale komponuje się z czekoladową polewą, którą możesz przygotować samodzielnie.