
Składniki
2 sztuki
8 łyżek
15 dekagramów
1 szczypta
8 sztuk
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
30 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka natrzyj solą i czarnym pieprzem. Cebulę oraz czosnek grubo posiekaj.
Krok 2
Udka przysmaż na 6 łyżkach rozgrzanego oleju przez 5 minut, dołóż czosnek z cebulą i smaż jeszcze 2 minuty.
Krok 3
Papryki pokrój w paski i dodaj do mięsa. Dołóż ryż i kurkumę, wlej bulion. Dopraw solą i białym pieprzem. Duś przez około 20 minut do czasu, gdy ryż wchłonie płyn.
Krok 4
Następnie dodaj zamrożony groszek i duś jeszcze 5 minut.
Krok 5
Boczek pokrój w słupki i przysmaż na pozostałym oleju, oprósz szczyptą papryki. Gotowe danie posyp boczkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej