Pieczone udka z kurczaka na ostro – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka na ostro

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

8 łyżek

15 dekagramów

1 szczypta

8 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka natrzyj solą i czarnym pieprzem. Cebulę oraz czosnek grubo posiekaj.

Krok 2

Udka przysmaż na 6 łyżkach rozgrzanego oleju przez 5 minut, dołóż czosnek z cebulą i smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 3

Papryki pokrój w paski i dodaj do mięsa. Dołóż ryż i kurkumę, wlej bulion. Dopraw solą i białym pieprzem. Duś przez około 20 minut do czasu, gdy ryż wchłonie płyn.

Krok 4

Następnie dodaj zamrożony groszek i duś jeszcze 5 minut.

Krok 5

Boczek pokrój w słupki i przysmaż na pozostałym oleju, oprósz szczyptą papryki. Gotowe danie posyp boczkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Letnia uczta w ogrodzie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej