Walentynkowa panna cotta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Walentynkowa panna cotta

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

250 gramów

3 sztuki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobić, to namoczyć arkusze żelatyny w zimnej wodzie przez 10 minut. Wanilię przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Umieścić śmietanę w rondelku, dodać wanilię, cukier puder i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować),cały czas mieszając. Żelatynę dobrze wycisnąć i dodać do śmietany. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszaninę przefiltrować przez sito o małych oczkach i przelać do miseczek lub foremek. Gdy śmietanka ostygnie wsadzić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

Krok 2

Po wyjęciu foremkę umieścić w wrzącej wodzie na kilka secund, przewrócić do góry dnem nad talerzykiem i wyjąć deser. Maliny zmiksować z cukrem pudrem i podgrzać. Podawać razem z Panna Cottą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej