Walentynkowa panna cotta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Walentynkowa panna cotta

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

250 gramów

3 sztuki

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobić, to namoczyć arkusze żelatyny w zimnej wodzie przez 10 minut. Wanilię przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Umieścić śmietanę w rondelku, dodać wanilię, cukier puder i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować),cały czas mieszając. Żelatynę dobrze wycisnąć i dodać do śmietany. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszaninę przefiltrować przez sito o małych oczkach i przelać do miseczek lub foremek. Gdy śmietanka ostygnie wsadzić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

Krok 2

Po wyjęciu foremkę umieścić w wrzącej wodzie na kilka secund, przewrócić do góry dnem nad talerzykiem i wyjąć deser. Maliny zmiksować z cukrem pudrem i podgrzać. Podawać razem z Panna Cottą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Walentynkowa panna cotta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej