Muffinki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffinki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

129

heart
1447 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

30 gramów

80 gramów

2 sztuki

150 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę rozdrobnij za pomocą noża, podziel na dwie części.

Muffinki - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Muffinki - Krok 2

Krok 3

Do mieszanki suchych składników dodaj wodę gazowaną, jajka, olej i jedną cześć rozdrobnionej czekolady. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Muffinki - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do papilotek lub silikonowych foremek do ¾ wysokości. Wierzch muffinek posyp pozostałą częścią czekolady.

Muffinki - Krok 4

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz 20 min.

Muffinki - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Antek S.

    Antek S. , 21.03.2025

    Bardzo polecam mega pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Łepska

    Bogumiła Łepska , 04.01.2021

    Dziękuję zaraz wypróbuję przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata D

    Agata D , 25.11.2020

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 13.07.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffinki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MuffinkiMuffinki

Muffinki to propozycja dla każdego miłośnika deserów o wyrazistym czekoladowym smaku. Jeśli należycie do grupy czekoladowych smakoszy – przygotujcie muffinki według naszego przepisu. Nie wymagają zbyt wielu składników – wystarczy mąka, kakao, cukier, jajka, woda, olej, proszek do pieczenia oraz obowiązkowo czekolada. Ciastka będą gotowe już po 20 minutach pieczenia, wypełniając cały dom kuszącym aromatem czekolady i kakao. Spróbujcie, a z pewnością muffinki zagoszczą na stałe na waszych stołach.

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika mocno czekoladowych deserów.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na domowe imprezy i świąteczne spotkania w rodzinnym gronie!

Czy wiesz, że?

Muffinki są wyjątkowo popularnym deserem w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Tradycyjnie przygotowywane są z różnymi dodatkami np. orzechami, bakaliami czy rodzynkami. Spotkacie także przepisy na muffinki w wersji wytrawnej, z mięsnym lub warzywnym farszem.

Dla urozmaicenia:

Muffinki możecie posypać cukrem pudrem oraz rodzynkami.