
Składniki
280 gramów
30 gramów
80 gramów
2 sztuki
150 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę rozdrobnij za pomocą noża, podziel na dwie części.

Krok 2
W misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 3
Do mieszanki suchych składników dodaj wodę gazowaną, jajka, olej i jedną cześć rozdrobnionej czekolady. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Krok 4
Ciasto przełóż do papilotek lub silikonowych foremek do ¾ wysokości. Wierzch muffinek posyp pozostałą częścią czekolady.

Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz 20 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki
Muffinki to propozycja dla każdego miłośnika deserów o wyrazistym czekoladowym smaku. Jeśli należycie do grupy czekoladowych smakoszy – przygotujcie muffinki według naszego przepisu. Nie wymagają zbyt wielu składników – wystarczy mąka, kakao, cukier, jajka, woda, olej, proszek do pieczenia oraz obowiązkowo czekolada. Ciastka będą gotowe już po 20 minutach pieczenia, wypełniając cały dom kuszącym aromatem czekolady i kakao. Spróbujcie, a z pewnością muffinki zagoszczą na stałe na waszych stołach.
Dla kogo?
Dla każdego zwolennika mocno czekoladowych deserów.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na domowe imprezy i świąteczne spotkania w rodzinnym gronie!
Czy wiesz, że?
Muffinki są wyjątkowo popularnym deserem w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Tradycyjnie przygotowywane są z różnymi dodatkami np. orzechami, bakaliami czy rodzynkami. Spotkacie także przepisy na muffinki w wersji wytrawnej, z mięsnym lub warzywnym farszem.
Dla urozmaicenia:
Muffinki możecie posypać cukrem pudrem oraz rodzynkami.