Waniliowiec

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżeczki

1.5 szklanki

2 łyżki

1 opakowanie

30 gramów

dodatkowo:

1 opakowanie

masa budyniowa:

2 szklanki

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wymieszaną mąkę z proszkiem i kakao.

Krok 2

Dodać pianę z białek wymieszać i upiec (40 minut w temp. 180° C).

Krok 3

Mąkę rozprowadzić w ½ szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem.

Krok 4

Do wrzącego mleka wlać mąkę i ugotować budyń.

Krok 5

Kasię utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Ostudzone ciasto przekroić na pół.

Krok 6

Na jedną połowę ciasta wyłożyć połowę masy i biszkopty, na nie drugą połowę masy i ciasto. Udekorować.

2

Opinie o przepisie

  • Paweł Tereszko-Urbański

    Paweł Tereszko-Urbański

    Palce lizać! Naprawdę Waniliowiec był smakowity.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Tereszko-Urbański

    Paweł Tereszko-Urbański

    Waniliowiec był palce lizać! Naprawdę smakował! I dziękuję za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej