Waniliowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1.5 szklanki

1 opakowanie

5 sztuk

50 gramów

30 gramów

2 opakowania

2 łyżeczki

masa budyniowa:

2 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

dodatkowo:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem, dodać żółtka, wymieszaną mąkę z proszkiem i kakao.

Krok 2

Dodać pianę z białek wymieszać i upiec (40 minut w temp. 180° C).

Krok 3

Mąkę rozprowadzić w ½ szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem.

Krok 4

Do wrzącego mleka wlać mąkę i ugotować budyń.

Krok 5

Kasię utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Ostudzone ciasto przekroić na pół.

Krok 6

Na jedną połowę ciasta wyłożyć połowę masy i biszkopty, na nie drugą połowę masy i ciasto. Udekorować.

2

Opinie o przepisie

  • Paweł Tereszko-Urbański

    Paweł Tereszko-Urbański, 04.09.2017

    Palce lizać! Naprawdę Waniliowiec był smakowity.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Tereszko-Urbański

    Paweł Tereszko-Urbański, 04.09.2017

    Waniliowiec był palce lizać! Naprawdę smakował! I dziękuję za przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Waniliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Waniliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Waniliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Waniliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Waniliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Waniliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Waniliowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej