Sos waniliowy z budyniu – szybki przepis: prosty | Przepisy.pl pixel

Sos waniliowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czubatą łyżkę budyniu waniliowego rozprowadź w około 100 mililitrów zimnego mleka.

Sos waniliowy - Krok 1

Krok 2

Żółtka jaj utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawaj powoli gorące mleko z budyniem.

Sos waniliowy - Krok 2

Krok 3

Pozostałe mleko zagotuj i dodaj do niego rozmieszany budyń. Mleko powinno lekko zgęstnieć.

Krok 4

Sos podawaj zimny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos waniliowySos waniliowy

Deser z aksamitnym sosem to marzenie wielu miłośników domowych słodyczy. Do tej pory tego rodzaju ciasta serwowano głównie w cukierniach i restauracjach. Jeśli tęsknicie za tym smakiem, przygotujcie sos waniliowy z budyniu według naszego przepisu. To idealny dodatek do różnych domowych łakoci, takich jak ciasta czy naleśniki na słodko. Aksamitna konsystencja oraz wyraźny aromat waniliowy to cechy, które sprawiają, że każdy miłośnik deserów zakocha się w tym sosie. Atutem przepisu jest także czas przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby ugotować pyszny sos waniliowy.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla domowych łasuchów, a także dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów, na urozmaicenie menu deserowego.

Na jaką okazję?

Sos waniliowy to doskonały pomysł na domową imprezę. Może być serwowany z różnymi deserami, wzbogacając ich smak i aromat.

Czy wiesz, że?

Tradycyjnym sosem waniliowym jest crème anglaise, przygotowywany z cukru, żółtek, gorącego mleka oraz wanilii. Słodkim dipem polewane są zarówno owoce, jak i ciasta.

Dla urozmaicenia:

Sos waniliowy podawaj na zimno, najlepiej w sosjerce.