
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
500 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę umyć i osuszyć. Zetrzeć z niej 1 łyżeczkę skórki. Z reszty cytrusa wycisnąć sok.
Krok 2
Wątróbkę umyć, starannie oczyścić z błon i tłuszczu, po czym zrumienić na maśle. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy. Dodać sól, majeranek, pieprz, mięte.
Krok 3
Składniki dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Smak dania dobrze uzupełnia ziemniaczane puree lub pieczywo posmarowane masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej