Wiejska tarta z kurczaka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli masz ochotę na coś o delikatniejszym smaku, kup surowe piersi kurczaka, pokrój je w kosteczkę i obgotuj w rosole drobiowym lub bulionie warzywnym.

Krok 2

Stop masło na patelni, włóż pieczarki, lekko posól, aby szybciej puściły sok. Smaż 3 minuty, zdejmij z patelni, odłóż. Wymieszaj posiekane zioła. Przygotuj sos: na suchą patelnię włóż pomidory i podgrzewaj bez tłuszczu, aż powstanie rodzaj papki. Trwa to ze 4 minuty. Dodaj czosnek, wymieszaj drewnianą łyżką, zdejmij z ognia. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włączając termoobieg (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Ciasto przełóż do formy na tartę i lekko naciskaj je palcami, aby się dobrze przykleiło. Obetnij wystające brzegi, mocno przejeżdżając wałkiem po wierzchu formy, spód i boki ponakłuwaj widelcem. Na spodzie ciasta rozsyp część ziół. Przygotuj farsz: kawałki kurczaka zalej sosem pomidorowym, dodaj pieczarki i resztę ziół, wymieszaj, przypraw pokruszoną mini kostką cebulową oraz pieprzem. Farsz rozprowadź na cieście na warstwie ziół. Piecz 30-35 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej