
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli masz ochotę na coś o delikatniejszym smaku, kup surowe piersi kurczaka, pokrój je w kosteczkę i obgotuj w rosole drobiowym lub bulionie warzywnym.
Krok 2
Stop masło na patelni, włóż pieczarki, lekko posól, aby szybciej puściły sok. Smaż 3 minuty, zdejmij z patelni, odłóż. Wymieszaj posiekane zioła. Przygotuj sos: na suchą patelnię włóż pomidory i podgrzewaj bez tłuszczu, aż powstanie rodzaj papki. Trwa to ze 4 minuty. Dodaj czosnek, wymieszaj drewnianą łyżką, zdejmij z ognia. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włączając termoobieg (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Ciasto przełóż do formy na tartę i lekko naciskaj je palcami, aby się dobrze przykleiło. Obetnij wystające brzegi, mocno przejeżdżając wałkiem po wierzchu formy, spód i boki ponakłuwaj widelcem. Na spodzie ciasta rozsyp część ziół. Przygotuj farsz: kawałki kurczaka zalej sosem pomidorowym, dodaj pieczarki i resztę ziół, wymieszaj, przypraw pokruszoną mini kostką cebulową oraz pieprzem. Farsz rozprowadź na cieście na warstwie ziół. Piecz 30-35 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























