Wiejska tarta z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiejska tarta z kurczaka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

3

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli masz ochotę na coś o delikatniejszym smaku, kup surowe piersi kurczaka, pokrój je w kosteczkę i obgotuj w rosole drobiowym lub bulionie warzywnym.

Krok 2

Stop masło na patelni, włóż pieczarki, lekko posól, aby szybciej puściły sok. Smaż 3 minuty, zdejmij z patelni, odłóż. Wymieszaj posiekane zioła. Przygotuj sos: na suchą patelnię włóż pomidory i podgrzewaj bez tłuszczu, aż powstanie rodzaj papki. Trwa to ze 4 minuty. Dodaj czosnek, wymieszaj drewnianą łyżką, zdejmij z ognia. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włączając termoobieg (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Ciasto przełóż do formy na tartę i lekko naciskaj je palcami, aby się dobrze przykleiło. Obetnij wystające brzegi, mocno przejeżdżając wałkiem po wierzchu formy, spód i boki ponakłuwaj widelcem. Na spodzie ciasta rozsyp część ziół. Przygotuj farsz: kawałki kurczaka zalej sosem pomidorowym, dodaj pieczarki i resztę ziół, wymieszaj, przypraw pokruszoną mini kostką cebulową oraz pieprzem. Farsz rozprowadź na cieście na warstwie ziół. Piecz 30-35 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiejska tarta z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bogracz z cukinią
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej