
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
250 mililitrów
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Odstawiamy by chwilę ostygła.
Krok 2
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulą i startą na grubych oczkach marchewką. Dodajemy po łyżce przypraw, posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżki bułki tartej.
Krok 3
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
Krok 4
Smażymy je do uzyskania złotego koloru, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.
Krok 5
Kostkę bulionową zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy do jej rozpuszczenia. Bulion mieszamy z sosem śmietanowo-pomidorowym. Zalewamy nim klopsiki.
Krok 6
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 20-30 minut. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej