
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
250 mililitrów
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Odstawiamy by chwilę ostygła.
Krok 2
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulą i startą na grubych oczkach marchewką. Dodajemy po łyżce przypraw, posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżki bułki tartej.
Krok 3
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
Krok 4
Smażymy je do uzyskania złotego koloru, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.
Krok 5
Kostkę bulionową zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy do jej rozpuszczenia. Bulion mieszamy z sosem śmietanowo-pomidorowym. Zalewamy nim klopsiki.
Krok 6
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 20-30 minut. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej