
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
250 mililitrów
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Odstawiamy by chwilę ostygła.
Krok 2
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulą i startą na grubych oczkach marchewką. Dodajemy po łyżce przypraw, posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżki bułki tartej.
Krok 3
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
Krok 4
Smażymy je do uzyskania złotego koloru, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.
Krok 5
Kostkę bulionową zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy do jej rozpuszczenia. Bulion mieszamy z sosem śmietanowo-pomidorowym. Zalewamy nim klopsiki.
Krok 6
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 20-30 minut. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej