Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

250 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Odstawiamy by chwilę ostygła.

Krok 2

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulą i startą na grubych oczkach marchewką. Dodajemy po łyżce przypraw, posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżki bułki tartej.

Krok 3

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w pozostałej bułce tartej.

Krok 4

Smażymy je do uzyskania złotego koloru, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.

Krok 5

Kostkę bulionową zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy do jej rozpuszczenia. Bulion mieszamy z sosem śmietanowo-pomidorowym. Zalewamy nim klopsiki.

Krok 6

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 20-30 minut. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej