Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

250 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 łyżka

750 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie. Odstawiamy by chwilę ostygła.

Krok 2

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulą i startą na grubych oczkach marchewką. Dodajemy po łyżce przypraw, posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżki bułki tartej.

Krok 3

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w pozostałej bułce tartej.

Krok 4

Smażymy je do uzyskania złotego koloru, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania.

Krok 5

Kostkę bulionową zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy do jej rozpuszczenia. Bulion mieszamy z sosem śmietanowo-pomidorowym. Zalewamy nim klopsiki.

Krok 6

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 20-30 minut. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki w sosie śmietanowo-pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Saltimbocca
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej