Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

1 łyżeczka

0.5 szklanki

200 mililitrów

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.

Krok 2

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180ºC około 20-25 minut.

Krok 3

Gotowy biszkopt natychmiast przełóż na ściereczkę i zroluj.

Krok 4

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukru i mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

Krok 5

Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, rozsmarować na nim masę (3-4 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i pokrojoną galaretką. Całość schłodzić w lodówce ok 2 godz.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej