Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

1 łyżeczka

0.5 szklanki

200 mililitrów

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.

Krok 2

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180ºC około 20-25 minut.

Krok 3

Gotowy biszkopt natychmiast przełóż na ściereczkę i zroluj.

Krok 4

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukru i mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

Krok 5

Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, rozsmarować na nim masę (3-4 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i pokrojoną galaretką. Całość schłodzić w lodówce ok 2 godz.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej