Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

6 łyżek

6 łyżek

1 łyżeczka

0.5 szklanki

200 mililitrów

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.

Krok 2

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i delikatnie zmiksować od połączenia składników. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 180ºC około 20-25 minut.

Krok 3

Gotowy biszkopt natychmiast przełóż na ściereczkę i zroluj.

Krok 4

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukru i mieszamy. Do ubitej kremówki dodajemy mocno schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

Krok 5

Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, rozsmarować na nim masę (3-4 łyżki zostawić do dekoracji), rozłożyć paski galaretki i ponownie zrolować. Wierzch rolady udekorować resztka masy i pokrojoną galaretką. Całość schłodzić w lodówce ok 2 godz.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna rolada biszkoptowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej