Pieczony okoń morski z Za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony okoń morski z Za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytryny pokrój w cząstki. Szalotki, czosnek, kapary i suszone pomidory drobno posiekaj, połącz z chili i oliwkami oraz z 3–4 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Całość dopraw do smaku przyprawą Za’atar Knorr (zostaw łyżeczkę przyprawy na później).

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 1

Krok 2

Ryby wypatrosz, oczyść z łusek, odetnij płetwy. Ponacinaj je poprzecznie w 2–3 miejscach, dokładnie natrzyj solą, a następnie przygotowaną wcześniej marynatą. Do środka ryb włóż kilka kawałków cytryny. Rybę piecz w folii aluminiowej na dobrze rozgrzanym grillu ok. 30 minut, obracając ją co jakiś czas.

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 2

Krok 3

Oliwę z oliwek wymieszaj z pozostałą łyżeczką przyprawy Za’atar Knorr. Gotową rybę podawaj polaną oliwą i z cząstką cytryny.

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony okoń morski z Za’ataremPieczony okoń morski z Za’atarem

Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie wykorzystuje się je również na innych kontynentach. A jak wygląda sytuacja na polskim gruncie? To podstawa bożonarodzeniowego menu i innych ważnych uroczystości. Warto jednak wprowadzić ryby do codziennego jadłospisu. W tym celu sięgnij po przepis na pieczonego okonia morskiego z za’atarem. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. Podany przepis podkreśli ich smak i doda charakteru.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad? Pieczony okoń morski z za’atarem spisze się idealnie! Smakuje i prezentuje się równie dobrze.

Czy wiesz, że?

Okoń morski to gatunek ryby charakteryzujący się bardzo chudym i delikatnym mięsem. Występuje głównie w Morzu Czarnym, Śródziemnym i Północnym.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.