Pieczony okoń morski z Za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony okoń morski z Za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytryny pokrój w cząstki. Szalotki, czosnek, kapary i suszone pomidory drobno posiekaj, połącz z chili i oliwkami oraz z 3–4 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Całość dopraw do smaku przyprawą Za'atar Knorr (zostaw łyżeczkę przyprawy na później).

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 1

Krok 2

Ryby wypatrosz, oczyść z łusek, odetnij płetwy. Ponacinaj je poprzecznie w 2–3 miejscach, dokładnie natrzyj solą, a następnie przygotowaną wcześniej marynatą. Do środka ryb włóż kilka kawałków cytryny. Rybę piecz w folii aluminiowej na dobrze rozgrzanym grillu ok. 30 minut, obracając ją co jakiś czas.

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 2

Krok 3

Oliwę z oliwek wymieszaj z pozostałą łyżeczką przyprawy Za'atar Knorr. Gotową rybę podawaj polaną oliwą i z cząstką cytryny.

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony okoń morski z Za’ataremPieczony okoń morski z Za’atarem

Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie wykorzystuje się je również na innych kontynentach. A jak wygląda sytuacja na polskim gruncie? To podstawa bożonarodzeniowego menu i innych ważnych uroczystości. Warto jednak wprowadzić ryby do codziennego jadłospisu. W tym celu sięgnij po przepis na pieczonego okonia morskiego z za’atarem. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. Podany przepis podkreśli ich smak i doda charakteru.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad? Pieczony okoń morski z za’atarem spisze się idealnie! Smakuje i prezentuje się równie dobrze.

Czy wiesz, że?

Okoń morski to gatunek ryby charakteryzujący się bardzo chudym i delikatnym mięsem. Występuje głównie w Morzu Czarnym, Śródziemnym i Północnym.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.