Składniki
4 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
100 gramów
4 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
50 gramów
1 sztuka
50 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytryny pokrój w cząstki. Szalotki, czosnek, kapary i suszone pomidory drobno posiekaj, połącz z chili i oliwkami oraz z 3–4 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Całość dopraw do smaku przyprawą Za’atar Knorr (zostaw łyżeczkę przyprawy na później).
Krok 2
Ryby wypatrosz, oczyść z łusek, odetnij płetwy. Ponacinaj je poprzecznie w 2–3 miejscach, dokładnie natrzyj solą, a następnie przygotowaną wcześniej marynatą. Do środka ryb włóż kilka kawałków cytryny. Rybę piecz w folii aluminiowej na dobrze rozgrzanym grillu ok. 30 minut, obracając ją co jakiś czas.
Krok 3
Oliwę z oliwek wymieszaj z pozostałą łyżeczką przyprawy Za’atar Knorr. Gotową rybę podawaj polaną oliwą i z cząstką cytryny.
Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony okoń morski z Za’atarem
Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie wykorzystuje się je również na innych kontynentach. A jak wygląda sytuacja na polskim gruncie? To podstawa bożonarodzeniowego menu i innych ważnych uroczystości. Warto jednak wprowadzić ryby do codziennego jadłospisu. W tym celu sięgnij po przepis na pieczonego okonia morskiego z za’atarem. Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników ryb. Podany przepis podkreśli ich smak i doda charakteru.
Na jaką okazję?
Rodzinny obiad? Pieczony okoń morski z za’atarem spisze się idealnie! Smakuje i prezentuje się równie dobrze.
Czy wiesz, że?
Okoń morski to gatunek ryby charakteryzujący się bardzo chudym i delikatnym mięsem. Występuje głównie w Morzu Czarnym, Śródziemnym i Północnym.
Dla urozmaicenia:
W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.