Pieczony okoń morski z Za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

307

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytryny pokrój w cząstki. Szalotki, czosnek, kapary i suszone pomidory drobno posiekaj, połącz z chili i oliwkami oraz z 3–4 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Całość dopraw do smaku przyprawą Za’atar Knorr (zostaw łyżeczkę przyprawy na później).

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 1

Krok 2

Ryby wypatrosz, oczyść z łusek, odetnij płetwy. Ponacinaj je poprzecznie w 2–3 miejscach, dokładnie natrzyj solą, a następnie przygotowaną wcześniej marynatą. Do środka ryb włóż kilka kawałków cytryny. Rybę piecz w folii aluminiowej na dobrze rozgrzanym grillu ok. 30 minut, obracając ją co jakiś czas.

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 2

Krok 3

Oliwę z oliwek wymieszaj z pozostałą łyżeczką przyprawy Za’atar Knorr. Gotową rybę podawaj polaną oliwą i z cząstką cytryny.

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony okoń morski z Za’ataremPieczony okoń morski z Za’atarem

Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie wykorzystuje się je również na innych kontynentach. A jak wygląda sytuacja na polskim gruncie? To podstawa bożonarodzeniowego menu i innych ważnych uroczystości. Warto jednak wprowadzić ryby do codziennego jadłospisu. W tym celu sięgnij po przepis na pieczonego okonia morskiego z za’atarem. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. Podany przepis podkreśli ich smak i doda charakteru.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad? Pieczony okoń morski z za’atarem spisze się idealnie! Smakuje i prezentuje się równie dobrze.

Czy wiesz, że?

Okoń morski to gatunek ryby charakteryzujący się bardzo chudym i delikatnym mięsem. Występuje głównie w Morzu Czarnym, Śródziemnym i Północnym.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.