Pieczony okoń morski z Za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony okoń morski z Za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

2 sztuki

100 gramów

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytryny pokrój w cząstki. Szalotki, czosnek, kapary i suszone pomidory drobno posiekaj, połącz z chili i oliwkami oraz z 3–4 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Całość dopraw do smaku przyprawą Za'atar Knorr (zostaw łyżeczkę przyprawy na później).

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 1

Krok 2

Ryby wypatrosz, oczyść z łusek, odetnij płetwy. Ponacinaj je poprzecznie w 2–3 miejscach, dokładnie natrzyj solą, a następnie przygotowaną wcześniej marynatą. Do środka ryb włóż kilka kawałków cytryny. Rybę piecz w folii aluminiowej na dobrze rozgrzanym grillu ok. 30 minut, obracając ją co jakiś czas.

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 2

Krok 3

Oliwę z oliwek wymieszaj z pozostałą łyżeczką przyprawy Za'atar Knorr. Gotową rybę podawaj polaną oliwą i z cząstką cytryny.

Pieczony okoń morski z Za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony okoń morski z Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Shish kebab
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony okoń morski z Za’ataremPieczony okoń morski z Za’atarem

Ryby są podstawą kuchni śródziemnomorskiej. Chętnie wykorzystuje się je również na innych kontynentach. A jak wygląda sytuacja na polskim gruncie? To podstawa bożonarodzeniowego menu i innych ważnych uroczystości. Warto jednak wprowadzić ryby do codziennego jadłospisu. W tym celu sięgnij po przepis na pieczonego okonia morskiego z za’atarem. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników ryb. Podany przepis podkreśli ich smak i doda charakteru.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad? Pieczony okoń morski z za’atarem spisze się idealnie! Smakuje i prezentuje się równie dobrze.

Czy wiesz, że?

Okoń morski to gatunek ryby charakteryzujący się bardzo chudym i delikatnym mięsem. Występuje głównie w Morzu Czarnym, Śródziemnym i Północnym.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz przygotować również doradę czy pstrąga.