Witaminka z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Witaminka z szynką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

null

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 łyżka

0.5 szklanki

8 plastrów

1 łyżka

0.5 pęczka

400 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj , posól i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Obierz marchewkę i dymki drobno pokrój.

Krok 3

Z jabłka wytnij środek z pestkami, pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny.

Krok 4

Posiekaj szczypiorek, natkę i koperek.

Krok 5

Twarożek połącz ze śmietaną i posiekanymi ziołami. Sos dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Krok 6

Warzywa wymieszaj z jabłkiem, przełóż na półmisek, polej przygotowanym sosem, posyp słonecznikiem i obłóż plastrami szynki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Witaminka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Witaminka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Witaminka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Witaminka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Witaminka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Witaminka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Witaminka z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Witaminka z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej