Zapiekanka makaronowa z indykiem i krewetkami
średnie
19 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli dziś ugotowałeś za dużo makaronu, nie wyrzucaj go, tylko przykryj i włóż do lodówki. Niech poczeka do jutra, a ty zobaczysz co tam jeszcze masz w lodówce i przygotujesz zapiekankę. Czyli pyszne i łatwe danie-śmietnik.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (możesz też ustawic opcję grill). Zagotuj pół litra wody, wrzuć kostkę rosołową i gotuj minutę, mieszając. Mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż w rondlu na 2 łyżkach oliwy. Gdy się przyrumieni, wlej 2 łyżki sosu sojowego i mieszaj, aby odkleić „smak” od dna rondla. Mięso wyjmij, a do rondla wlej resztę oliwy, rozgrzej, włóż paprykę i krewetki. Zalej resztą sosu sojowego i 1/2 szklanki rosołu, ponownie mieszaj drewnianą łyżką, aby zebrać „smak”. Dodaj imbir i śmietanę, wymieszaj. Włóż mięso i makaron, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Masą napełnij jedno duże lub 4 mniejsze żaroodporne naczynia, posyp serem i piecz, aż na wierzchu powstanie rumiana skorupka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej