Zapiekanka makaronowa z indykiem i krewetkami
średnie
17 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli dziś ugotowałeś za dużo makaronu, nie wyrzucaj go, tylko przykryj i włóż do lodówki. Niech poczeka do jutra, a ty zobaczysz co tam jeszcze masz w lodówce i przygotujesz zapiekankę. Czyli pyszne i łatwe danie-śmietnik.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (możesz też ustawic opcję grill). Zagotuj pół litra wody, wrzuć kostkę rosołową i gotuj minutę, mieszając. Mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż w rondlu na 2 łyżkach oliwy. Gdy się przyrumieni, wlej 2 łyżki sosu sojowego i mieszaj, aby odkleić „smak” od dna rondla. Mięso wyjmij, a do rondla wlej resztę oliwy, rozgrzej, włóż paprykę i krewetki. Zalej resztą sosu sojowego i 1/2 szklanki rosołu, ponownie mieszaj drewnianą łyżką, aby zebrać „smak”. Dodaj imbir i śmietanę, wymieszaj. Włóż mięso i makaron, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Masą napełnij jedno duże lub 4 mniejsze żaroodporne naczynia, posyp serem i piecz, aż na wierzchu powstanie rumiana skorupka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej