Zapiekanka makaronowa z indykiem i krewetkami
średnie
20 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli dziś ugotowałeś za dużo makaronu, nie wyrzucaj go, tylko przykryj i włóż do lodówki. Niech poczeka do jutra, a ty zobaczysz co tam jeszcze masz w lodówce i przygotujesz zapiekankę. Czyli pyszne i łatwe danie-śmietnik.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (możesz też ustawic opcję grill). Zagotuj pół litra wody, wrzuć kostkę rosołową i gotuj minutę, mieszając. Mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż w rondlu na 2 łyżkach oliwy. Gdy się przyrumieni, wlej 2 łyżki sosu sojowego i mieszaj, aby odkleić „smak” od dna rondla. Mięso wyjmij, a do rondla wlej resztę oliwy, rozgrzej, włóż paprykę i krewetki. Zalej resztą sosu sojowego i 1/2 szklanki rosołu, ponownie mieszaj drewnianą łyżką, aby zebrać „smak”. Dodaj imbir i śmietanę, wymieszaj. Włóż mięso i makaron, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Masą napełnij jedno duże lub 4 mniejsze żaroodporne naczynia, posyp serem i piecz, aż na wierzchu powstanie rumiana skorupka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej