Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

2 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przetnij wzdłuż, usuń pestki i wrzuć do wrzątku na 5 minut.

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, obierz i drobno posiekaj.

Krok 3

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połącz z jajkami, tartą bułką, natką pietruszki i masłem.

Krok 4

Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 5

Powstałym nadzieniem faszeruj części bakłażanów.

Krok 6

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj nadziane bakłażany.

Krok 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 30 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ogórkowa z łososiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej