
Składniki
null
2 sztuki
4 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przetnij wzdłuż, usuń pestki i wrzuć do wrzątku na 5 minut.
Krok 2
Ugotuj jajka na twardo, obierz i drobno posiekaj.
Krok 3
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połącz z jajkami, tartą bułką, natką pietruszki i masłem.
Krok 4
Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
Krok 5
Powstałym nadzieniem faszeruj części bakłażanów.
Krok 6
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj nadziane bakłażany.
Krok 7
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 30 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej