Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

2 sztuki

4 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przetnij wzdłuż, usuń pestki i wrzuć do wrzątku na 5 minut.

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, obierz i drobno posiekaj.

Krok 3

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, połącz z jajkami, tartą bułką, natką pietruszki i masłem.

Krok 4

Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 5

Powstałym nadzieniem faszeruj części bakłażanów.

Krok 6

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj nadziane bakłażany.

Krok 7

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 30 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bakłażanów z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej