Zapiekanka z kurczaka i szparagów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kurczaka i szparagów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

null

0.2 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

800 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oddziel od kości i pokrój na foremne kawałki.

Krok 2

Szparagi umyj, sparz wrzątkiem, ułóż w naczyniu i polej topionym masłem.

Krok 3

Na warstwie szparagów ułóż kawałki kurczaka.

Krok 4

Żółtka rozmieszaj z solą, śmietaną, mlekiem i białkami ubitymi na sztywną pianę.

Krok 5

Sosem polej kurę ze szparagami i wstaw o piekarnika na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kurczaka i szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kurczaka i szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kurczaka i szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kurczaka i szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kurczaka i szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kurczaka i szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kurczaka i szparagów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kurczaka i szparagów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej