
Składniki
0.5 kilograma
null
1 sztuka
1 sztuka
null
250 mililitrów
1 kilogram
null
2 sztuki
200 gramów
null
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę osól, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, doprowadź do wrzenia, wrzuć tuszki i trzymaj na ogniu do momentu gdy zmiękną.
Krok 2
Odcedź i ostudź. Pokrój w kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Cebulę obierz, posiekaj, posyp szczyptą soli i zeszklij na oleju, ułóż na kalmarach.
Krok 4
Pieczarki obierz, pokrój w plastry i podsmaż i ułóż na cebuli.
Krok 5
Całość obsyp startym żółtym serem i zalej śmietaną roztrzepaną z jajkami i pieprzem.
Krok 6
Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj 45 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej