Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

null

1 sztuka

1 sztuka

null

250 mililitrów

1 kilogram

null

2 sztuki

200 gramów

null

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę osól, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, doprowadź do wrzenia, wrzuć tuszki i trzymaj na ogniu do momentu gdy zmiękną.

Krok 2

Odcedź i ostudź. Pokrój w kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Cebulę obierz, posiekaj, posyp szczyptą soli i zeszklij na oleju, ułóż na kalmarach.

Krok 4

Pieczarki obierz, pokrój w plastry i podsmaż i ułóż na cebuli.

Krok 5

Całość obsyp startym żółtym serem i zalej śmietaną roztrzepaną z jajkami i pieprzem.

Krok 6

Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kalmarów z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Uszka z kapustą i grzybami
czas przygotowania
65 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej