
Składniki
0.5 kilograma
null
1 sztuka
1 sztuka
null
250 mililitrów
1 kilogram
null
2 sztuki
200 gramów
null
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę osól, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, doprowadź do wrzenia, wrzuć tuszki i trzymaj na ogniu do momentu gdy zmiękną.
Krok 2
Odcedź i ostudź. Pokrój w kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Cebulę obierz, posiekaj, posyp szczyptą soli i zeszklij na oleju, ułóż na kalmarach.
Krok 4
Pieczarki obierz, pokrój w plastry i podsmaż i ułóż na cebuli.
Krok 5
Całość obsyp startym żółtym serem i zalej śmietaną roztrzepaną z jajkami i pieprzem.
Krok 6
Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj 45 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























