
Składniki
0.5 kilograma
null
1 sztuka
1 sztuka
null
250 mililitrów
1 kilogram
null
2 sztuki
200 gramów
null
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę osól, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, doprowadź do wrzenia, wrzuć tuszki i trzymaj na ogniu do momentu gdy zmiękną.
Krok 2
Odcedź i ostudź. Pokrój w kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Cebulę obierz, posiekaj, posyp szczyptą soli i zeszklij na oleju, ułóż na kalmarach.
Krok 4
Pieczarki obierz, pokrój w plastry i podsmaż i ułóż na cebuli.
Krok 5
Całość obsyp startym żółtym serem i zalej śmietaną roztrzepaną z jajkami i pieprzem.
Krok 6
Wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekaj 45 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej