Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

750 gramów

0.5 łyżeczki

320 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

1 garść

100 gramów

100 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200*C . Ziemniaki wymieszaj z oliwą, kawałkami tymianku i posiekanym czosnkiem. Oprósz solą. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz około 20 minut mieszając ziemniaki co jakiś czas.

Krok 2

Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż kawałki warzywnego kurczaka razem z czerwoną cebulą . Całość dopraw do smaku przyprawą Knorr.

Krok 3

Drobno posiekaj pietruszkę, (zostaw kilka listków do dekoracji) rozmaryn i daktyle. Wszystko razem połącz z orzechami włoskimi i czosnkiem.

Krok 4

Masę daktylową wymieszaj z podsmażonymi kawałkami roślinnego a'la kurczaka, dołóż do pieczonych ziemniaków. Wszystko razem piecz kolejne 20 minut aż ziemniaki zrobią się miękkie.

Krok 5

Danie przełóż na półmisek posyp z wierzchu ziarnem granatu, udekoruj listkami pietruszki. Podawaj z gotowym sosem sweet chili.

5

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 12.12.2022

    Daktyle, orzechy, granat - ciekawie dobrane dodatki. Zapiekanka wygląda nowocześnie. Może zamiast ziemniaków dodać bataty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 12.12.2022

    TAK. Zamiast orzechów włoskich dodam orzechy nerkowca i myślę, że będą także pasowały, bo są delikatne w smaku i są miękkie, w sam raz do takiego dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 12.12.2022

    Tak, bardzo aromatyczna zapiekanka, której w smaku nie brakuje tradycyjnego kurczaka. Zamiennik świetnie się sprawdza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta

    Danuta , 12.12.2022

    TAK sxybki i prosty przepis na aromatyczne danie. Kolory sprawiają, że chce się zjeść. Pukatne i slodkie zarazem z porcja witaminy C. Danie może zaskoczyć podniebienie nie jednego smakosza . Do tej palety kolorów dodałabym kukurydzę, która świetnie wkompunije się w smak jak i walory estetyczne dania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anula Wawrzyniak

    Anula Wawrzyniak , 12.12.2022

    TAK Tu przyda się patent na nadwyżki zapiekanki - jeśli zostaną po przyjęciu, można zapiec z nimi wytrawne kruche ciasto, robiąc w ten sposób tartę - dzięki temu zapiekanka zyska nową formułę, nic się nie zmarnuje, a domownicy nie będą marudzić, że kilka dni jedzą to samo - polecam, zwłaszcza że i sos jako baza pod nadzienie przyda się wyśmienicie. :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z roślinnego a'la kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej