Zeppole czyli włoskie pączuszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zeppole czyli włoskie pączuszki

Autor: Wiedźma Wisienka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżka

100 gramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mieszanki na pizzę dodałam łyżkę cukru i przygotowałam ciasto zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2

Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 3

Z gotowego ciasta odrywałam małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Krok 4

W płaskim naczyniu rozgrzałam olej i smażyłam w nim pączki z obu stron na rumiano.

Krok 5

Jeszcze gorące pączuszki wrzuciłam do torebki z cukrem pudrem i solidnie potrząsnęłam, by ładnie obtoczyły się w cukrze. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zeppole czyli włoskie pączuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zeppole czyli włoskie pączuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zeppole czyli włoskie pączuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zeppole czyli włoskie pączuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zeppole czyli włoskie pączuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zeppole czyli włoskie pączuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zeppole czyli włoskie pączuszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zeppole czyli włoskie pączuszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej