
Składniki
160 gramów
120 gramów
4 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotuj ciecierzycę według opisu na opakowaniu.

Krok 2
Ugotuj marchew. Cebulę delikatnie zeszklij na oliwie. Następnie dodaj do niej czosnek i całość chwilkę duś.

Krok 3
Ugotowane ziarna ciecierzycy zmiksuj na gładką masę razem z marchewką, cebulą i czosnkiem. Całość rozcieńcz bulionem warzywnym.

Krok 4
Na dnie talerza ułóż liście szpinaku i zalej je gotową zupą.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: miedzi, manganu, witamin: A, kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej