
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
wcale nie jest tak delikatna, jak można byłoby
Krok 2
się spodziewać. Smaku dodaje jej cheddar – jeden z moich
Krok 3
ulubionych serów, a ostrości chili. Do tego polecam grzanki
Krok 4
albo groszek ptysiowy.
Krok 5
W garnku rozpuść margarynę, wrzuć cukinie, posól, aby
Krok 6
szybciej puściły sok. Dodaj ziemniaka, wlej wrzący bulion,
Krok 7
gotuj, aż ziemniak będzie zupełnie miękki. Wtedy zmiksuj
Krok 8
„żyrafą”, przypraw solą, pieprzem i gałką, jeszcze
Krok 9
raz zagotuj. Posyp bazylią, cheddarem i chili. Zupa jest gęsta
Krok 10
i esencjonalna – jeśli wolisz rzadszą, możesz dodać do niej
Krok 11
trochę mleka lub wody, czyli „wywaru naturalnego”.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej