Zupa z wiśni na czerwonym winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z wiśni na czerwonym winie

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nie musisz mieć osiemnastu lat, aby spróbować mojej ZUPY Z WIŚNI NA CZERWONYM WINIE. Bo ja najpierw tak długo gotuję to wino, aż caluteńki alkohol z niego wyparuje. Zostaje tylko smak. Za to jaki smak. Mniam, mniam.

Krok 2

Wlej do miseczki kilka łyżek wina, a resztę zagotuj bez pokrywki w garnku o grubym dnie i pozostaw na ogniu około 10 minut. Dodaj cukier i miód. Mąkę dodaj do zimnego wina w miseczce, wymieszaj i powolutku wlewaj do wrzącego wina, cały czas energicznie mieszając. Po jakiejś minucie zupa powinna zgęstnieć. Wtedy dodaj wiśnie, a gdy zupa ponownie się zagotuje, zdejmij garnek z ognia. Ostudź, wstaw na godzinę - co najmniej! - do lodówki. Posyp miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z wiśni na czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z wiśni na czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z wiśni na czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z wiśni na czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z wiśni na czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z wiśni na czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z wiśni na czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z wiśni na czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej