Żur polski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur polski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

3 ziarna

3 sztuki

20 dekagramów

15 dekagramów

1 szczypta

0.75 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki żytniej, chleba, połowy posiekanego czosnku i niewielkiej ilości ciepłej wody zrób zakwas.

Krok 2

Wymieszaj i odstaw na 2 - 3 dni.

Krok 3

Boczek i warzywa ugotuj z listkiem laurowym i zielem angielskim.

Krok 4

Dodaj 0,3 zakwasu, dopraw utartym czosnkiem z solą.

Krok 5

Żur zagęść śmietaną i mąką.

Krok 6

Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Mizeria z sałatą lodową
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej