Żur polski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur polski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

3 ziarna

3 sztuki

20 dekagramów

15 dekagramów

1 szczypta

0.75 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki żytniej, chleba, połowy posiekanego czosnku i niewielkiej ilości ciepłej wody zrób zakwas.

Krok 2

Wymieszaj i odstaw na 2 - 3 dni.

Krok 3

Boczek i warzywa ugotuj z listkiem laurowym i zielem angielskim.

Krok 4

Dodaj 0,3 zakwasu, dopraw utartym czosnkiem z solą.

Krok 5

Żur zagęść śmietaną i mąką.

Krok 6

Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej