Żur polski przepis – Zobacz na przepisy.pl

Żur polski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

3 ziarna

3 sztuki

20 dekagramów

15 dekagramów

1 szczypta

0.75 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki żytniej, chleba, połowy posiekanego czosnku i niewielkiej ilości ciepłej wody zrób zakwas.

Krok 2

Wymieszaj i odstaw na 2 - 3 dni.

Krok 3

Boczek i warzywa ugotuj z listkiem laurowym i zielem angielskim.

Krok 4

Dodaj 0,3 zakwasu, dopraw utartym czosnkiem z solą.

Krok 5

Żur zagęść śmietaną i mąką.

Krok 6

Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur polski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej