Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe
łatwe
1 osoba zapisała

Składniki
2 sztuki
150 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
0.25 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Jajka ubijamy w całości z cukrem na gładką masę.
Krok 3
Z pomarańczy ścieramy skórkę,tylko i wyłącznie tą z barwnikiem pomarańczowym (biała część jest gorzka i zepsuje smak ciasta) i wyciskamy sok. Do soku dodajemy 100 ml mleka, mieszamy.
Krok 4
Do jajek ubitych z cukrem dodajmy ostudzoną, roztopioną margarynę oraz mleko z sokiem i miksujemy do połączenia składników.
Krok 5
Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajmy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 6
Do płynnych składników przesiewamy składniki sypkie czyli mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko starannie łyżką.
Krok 7
Ciasto łyżką stołowych nakładamy do foremek na muffiny sylikonowych bądź papierowych do około 90% wysokości foremki. Z porcji wyjdzie ok 12 sztuk muffin.
Krok 8
Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej