Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe

Autor: Karolina Gałus

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

0.25 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

Jajka ubijamy w całości z cukrem na gładką masę.

Krok 3

Z pomarańczy ścieramy skórkę,tylko i wyłącznie tą z barwnikiem pomarańczowym (biała część jest gorzka i zepsuje smak ciasta) i wyciskamy sok. Do soku dodajemy 100 ml mleka, mieszamy.

Krok 4

Do jajek ubitych z cukrem dodajmy ostudzoną, roztopioną margarynę oraz mleko z sokiem i miksujemy do połączenia składników.

Krok 5

Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajmy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.

Krok 6

Do płynnych składników przesiewamy składniki sypkie czyli mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko starannie łyżką.

Krok 7

Ciasto łyżką stołowych nakładamy do foremek na muffiny sylikonowych bądź papierowych do około 90% wysokości foremki. Z porcji wyjdzie ok 12 sztuk muffin.

Krok 8

Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne muffiny pomarańczowo-czekoladowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej