Składniki
2 sztuki
150 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
0.25 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Jajka ubijamy w całości z cukrem na gładką masę.
Krok 3
Z pomarańczy ścieramy skórkę,tylko i wyłącznie tą z barwnikiem pomarańczowym (biała część jest gorzka i zepsuje smak ciasta) i wyciskamy sok. Do soku dodajemy 100 ml mleka, mieszamy.
Krok 4
Do jajek ubitych z cukrem dodajmy ostudzoną, roztopioną margarynę oraz mleko z sokiem i miksujemy do połączenia składników.
Krok 5
Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajmy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 6
Do płynnych składników przesiewamy składniki sypkie czyli mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko starannie łyżką.
Krok 7
Ciasto łyżką stołowych nakładamy do foremek na muffiny sylikonowych bądź papierowych do około 90% wysokości foremki. Z porcji wyjdzie ok 12 sztuk muffin.
Krok 8
Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej