Baba makowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

34

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

682 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

16 gramów

6 sztuk

500 gramów

1.5 łyżeczki

0.5 puszka

0.5 szklanki

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Baba makowa - Krok 1

Krok 2

Do masy margarynowej dodać jaja, utrzeć na gładko. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładką masę.

Baba makowa - Krok 2

Krok 3

Masę makową zalać ciepłym mlekiem.

Baba makowa - Krok 3

Krok 4

Do masy margarynowej dodać masę makową z mlekiem, bakalie oraz aromat waniliowy, wymieszać.

Baba makowa - Krok 4

Krok 5

Formę do baby o śr. 24 cm posmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut. Sprawdzać patyczkiem do szaszłyków ciasto jest gotowe gdy patyczek jest suchy.

Baba makowa - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Babę można posypać cukrem pudrem.

4

Opinie o przepisie

  • Dorota  Domańska

    Dorota Domańska , 12.03.2019

    Proszę o sprecyzowane jaką ilość masy makowej dodać bo puszki są różne i czy jajka całe czy same żółtka ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Szczepankiewicz

    Roma Szczepankiewicz, 21.03.2016

    Bardzo prosze o szybka podpowiedz,bo swieta tuz tuz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roma Szczepankiewicz

    Roma Szczepankiewicz, 21.03.2016

    Mam pytanie ....na zdjeciu widac tylko 6 zoltek bez bialek. W przepisie podano 6 jaj. Czy maja to byc cale jaja czy tylko zoltka??? Dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Marta Saban

    Magdalena Marta Saban, 14.03.2016

    wow musi byc pyszniutka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba makowaBaba makowa

Babka makowa to doskonała alternatywa dla klasycznych babek pszennych podawanych na święta. Aby wyszła naprawdę puszysta i lekko złocista, do jej przygotowania wykorzystaj przede wszystkim żółtka. Stopniowo ucieraj je z kostką do pieczenia, a dopiero później połącz z mąką. Z pozostałych białek przygotuj np. słodkie bezy lub ubij je na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę na ciasto przed samym wstawieniem jej do piekarnika. Smak babki świetnie podkreśli olejek waniliowy i szczypta cynamonu. Suche ziarna maku sparz gorącą wodą lub ugotuj w mleku. Dobrze skomponują się one z innymi bakaliami, np. rodzynkami, morelami czy figami. Możesz również wybrać gotową masę makową. Babkę piecz w specjalnej formie z kominem. Udekoruj ją polewą lukrową lub czekoladową, którą w prosty sposób przygotujesz, umieszczając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Gotowy wypiek podawaj sauté lub z dodatkiem domowych powideł owocowych. Świetnie będzie smakować ze śliwkowym lub wiśniowym dżemem. Co sądzisz o tym przepisie? Wypróbuj go i podziel się opinią.