Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

110 gramów

110 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 łyżeczka

25 gramów

55 mililitrów

55 mililitrów

krem czekoladowy:

250 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później. W misie miksera utrzeć Kasię na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.

Krok 2

Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.

Krok 3

Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami.

Krok 4

Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krok 5

Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić masą czekoladową, wyciskając ją z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Krok 6

Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia.

Krok 7

Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.

Krok 8

Odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy.

Krok 9

Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), choć nie będzie miało to znaczącego wpływu na zmianę konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je z powrotem podgrzać. Smacznego :).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej