Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

110 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 łyżeczka

25 gramów

55 mililitrów

55 mililitrów

krem czekoladowy:

250 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później. W misie miksera utrzeć Kasię na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.

Krok 2

Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.

Krok 3

Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami.

Krok 4

Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Krok 5

Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić masą czekoladową, wyciskając ją z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Krok 6

Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia.

Krok 7

Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia.

Krok 8

Odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy.

Krok 9

Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), choć nie będzie miało to znaczącego wpływu na zmianę konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je z powrotem podgrzać. Smacznego :).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki czekoladowe z kremem mocno czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej