• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Cupcakes z kremem mascarpone
Cupcakes z kremem mascarpone
Serce
Serce
Brownie krówkowo-czekoladowe
Brownie krówkowo-czekoladowe
Muffinki z wiśniami
Muffinki z wiśniami
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Muffinki i babeczki
  • Babeczki Red Velvet

Babeczki Red Velvet

Autor: MojeCiasto
Babeczki Red Velvet
  • 45 minut45
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 25 minut
  • 180 °C
  • Przelicznik miar i wag
29
Oceń przepis jako pierwszy
472
8
WYDRUKUJ
308 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
711 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia
    180 g
  • jajko
    2 szt.
  • aromat waniliowy
    1 łyżeczka
  • sól
    1 łyżeczka
  • mąka pszenna
    400 g
  • cukier drobny
    315 g
  • czerwony barwnik spożywczy
    1 opak.
  • kakao
    2 łyżeczki
  • jogurt naturalny
    250 ml
  • proszek do pieczenia
    3 łyżeczki
  • lukier
  • mleko
    250 ml
  • mąka pszenna
    55 g
  • Kostka do pieczenia Kasia
    250 g
  • cukier
    210 g
  • ekstrakt z wanilii
    1 łyżeczka
  • mleko/śmietanka
    125 ml
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Krok 1
    Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie Kasią i posypać mąką lub użyć papilotek.
  • Krok 2
    Utrzeć Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
  • Krok 3
    W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
  • Krok 4
    Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
  • Krok 5
    Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
  • Krok 6
    Lukier: Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
  • Krok 7
    Zmiksować Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć).
  • Krok 8
    Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.
  • Krok 9
    Porada: Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g Kasi, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.
  • Krok 10
    Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
WalentynkiMUFFINKI I BABECZKICiasta i ciasteczka walentynkowebez mięsaINSTAGRAMdanie dla dwojgadla zakochanychromantyczna kolacjawegeCiasta i ciasteczka na SylwestraCiasta i ciasteczka na SylwestraDanie wegetariańskieModna KasiaSłodki karnawał
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (8)
zosia langeOdpowiedz8.02.2018
bardzo mi smakowało i bardzo dobrze prezętuje się na stole
Krystyna Nawara Odpowiedz18.08.2016
Krystyna Nawara Odpowiedz18.08.2016
Pyszne
avatar
Ania JurczukOdpowiedz28.05.2016
Mam pytanie .. Na jakim poziomie piec te Muffinki ?? Proszę o szybką odpowiedź..;)
avatar
Ania JurczukOdpowiedz28.05.2016
Mam pytanie .. Na jakim poziomie piec te Muffinki ?? Proszę o szybką odpowiedź..;)
avatar
Marzena BorkowskaOdpowiedz4.04.2016
Ciasto na pewno nie bedzie czerwone. Próbowałam barwnikiem dr. Oetker i po upieczeniu było od kakao brązowe. Trzeba by dodać jakiegoś bardzo silnego barwnika. Nie wiem jakiego. Ciasto smaczne ale na piękny czerwony kolor nie liczcie
avatar
Emilia KopankiewiczOdpowiedz10.03.2016
jakie powinno być ciasto po upieczeniu?
avatar
dominika skwaraOdpowiedz6.03.2016
Super
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Słodkie obiady i podwieczorki z wiśniowym akcentem
Słodkie obiady i podwieczorki z wiśniowym akcentem
Jak zrobić babeczki?
Jak zrobić babeczki?
Świetna zabawa dla całej rodziny – upiecz muffiny!
Świetna zabawa dla całej rodziny – upiecz muffiny!
Owocowe maleństwa, czyli babeczki i ciasteczka z sezonowymi owocami
Owocowe maleństwa, czyli babeczki i ciasteczka z sezonowymi owocami
Babeczki Red Velvet
avatar

Ten rodzaj babeczek wyjątkowo efektownie prezentuje się na stole i doskonale smakuje. Ciemny spód ciasta wraz z białym kremem na górze tworzy wspaniały duet, którego wygląd sprosta wymaganiom kulinarnych estetów. Tego typu babeczki wywodzą się z kuchni Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, ale obecnie królują także w polskich cukierniach. Pośród niezliczonej ilości odmian, babeczki red velvet charakteryzują się czerwonym odcieniem ciasta. Uzyskasz go przez dodanie odpowiedniego barwnika. Do ciasta dodaj także kakao oraz aromat waniliowy. Po upieczeniu babeczek, zanim zaczniesz ozdabiać je lukrem, odczekaj chwilę, aż ostygną. Zaplanuj odpowiednio wcześniej przygotowanie lukru z mąki i mleka, ponieważ podczas dodawania powstała z nich masa musi być całkowicie zimna. Udekorowane białym lukrem babeczki możesz dodatkowo posypać kolorowymi perełkami lub zmielonymi migdałami, orzechami włoskimi czy skórką pomarańczową. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na babeczki red velvet i podziel się opinią!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

29
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby