Babeczki Red Velvet

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

522 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

311 osób wydrukowało

Pobierz pdf

730 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

180 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

400 gramów

315 gramów

1 opakowanie

2 łyżeczki

250 mililitrów

3 łyżeczki

lukier:

250 mililitrów

55 gramów

250 gramów

210 gramów

1 łyżeczka

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie Kasią i posypać mąką lub użyć papilotek.

Krok 2

Utrzeć Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.

Krok 3

W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.

Krok 4

Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.

Krok 5

Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.

Krok 6

Lukier: Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.

Krok 7

Zmiksować Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć).

Krok 8

Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.

Krok 9

Porada: Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g Kasi, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.

Krok 10

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

8

Opinie o przepisie

  • zosia lange

    zosia lange, 08.02.2018

    bardzo mi smakowało i bardzo dobrze prezętuje się na stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Nawara

    Krystyna Nawara , 18.08.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Nawara

    Krystyna Nawara , 18.08.2016

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Jurczuk

    Ania Jurczuk, 28.05.2016

    Mam pytanie .. Na jakim poziomie piec te Muffinki ?? Proszę o szybką odpowiedź..;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Jurczuk

    Ania Jurczuk, 28.05.2016

    Mam pytanie .. Na jakim poziomie piec te Muffinki ?? Proszę o szybką odpowiedź..;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Borkowska

    Marzena Borkowska, 04.04.2016

    Ciasto na pewno nie bedzie czerwone. Próbowałam barwnikiem dr. Oetker i po upieczeniu było od kakao brązowe. Trzeba by dodać jakiegoś bardzo silnego barwnika. Nie wiem jakiego. Ciasto smaczne ale na piękny czerwony kolor nie liczcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Kopankiewicz

    Emilia Kopankiewicz, 10.03.2016

    jakie powinno być ciasto po upieczeniu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika skwara

    dominika skwara, 06.03.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki Red Velvet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki Red Velvet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki Red Velvet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki Red Velvet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki Red Velvet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki Red Velvet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki Red Velvet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
muffinki marmurkowe
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki Red VelvetBabeczki Red Velvet

Ten rodzaj babeczek wyjątkowo efektownie prezentuje się na stole i doskonale smakuje. Ciemny spód ciasta wraz z białym kremem na górze tworzy wspaniały duet, którego wygląd sprosta wymaganiom kulinarnych estetów. Tego typu babeczki wywodzą się z kuchni Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, ale obecnie królują także w polskich cukierniach. Pośród niezliczonej ilości odmian, babeczki red velvet charakteryzują się czerwonym odcieniem ciasta. Uzyskasz go przez dodanie odpowiedniego barwnika. Do ciasta dodaj także kakao oraz aromat waniliowy. Po upieczeniu babeczek, zanim zaczniesz ozdabiać je lukrem, odczekaj chwilę, aż ostygną. Zaplanuj odpowiednio wcześniej przygotowanie lukru z mąki i mleka, ponieważ podczas dodawania powstała z nich masa musi być całkowicie zimna. Udekorowane białym lukrem babeczki możesz dodatkowo posypać kolorowymi perełkami lub zmielonymi migdałami, orzechami włoskimi czy skórką pomarańczową. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na babeczki red velvet i podziel się opinią!