Babeczki Red Velvet

- Krok 1Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie Kasią i posypać mąką lub użyć papilotek.
- Krok 2Utrzeć Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
- Krok 3W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
- Krok 4Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
- Krok 5Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
- Krok 6Lukier: Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
- Krok 7Zmiksować Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć).
- Krok 8Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.
- Krok 9Porada: Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g Kasi, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.
- Krok 10Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Ten rodzaj babeczek wyjątkowo efektownie prezentuje się na stole i doskonale smakuje. Ciemny spód ciasta wraz z białym kremem na górze tworzy wspaniały duet, którego wygląd sprosta wymaganiom kulinarnych estetów. Tego typu babeczki wywodzą się z kuchni Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, ale obecnie królują także w polskich cukierniach. Pośród niezliczonej ilości odmian, babeczki red velvet charakteryzują się czerwonym odcieniem ciasta. Uzyskasz go przez dodanie odpowiedniego barwnika. Do ciasta dodaj także kakao oraz aromat waniliowy. Po upieczeniu babeczek, zanim zaczniesz ozdabiać je lukrem, odczekaj chwilę, aż ostygną. Zaplanuj odpowiednio wcześniej przygotowanie lukru z mąki i mleka, ponieważ podczas dodawania powstała z nich masa musi być całkowicie zimna. Udekorowane białym lukrem babeczki możesz dodatkowo posypać kolorowymi perełkami lub zmielonymi migdałami, orzechami włoskimi czy skórką pomarańczową. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na babeczki red velvet i podziel się opinią!