
Składniki
280 gramów
30 gramów
80 gramów
2 sztuki
150 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę rozdrobnij za pomocą noża, podziel na dwie części.

Krok 2
W misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 3
Do mieszanki suchych składników dodaj wodę gazowaną, jajka, olej i jedną cześć rozdrobnionej czekolady. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Krok 4
Ciasto przełóż do papilotek lub silikonowych foremek do ¾ wysokości. Wierzch muffinek posyp pozostałą częścią czekolady.

Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz 20 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki
Muffinki to propozycja dla każdego miłośnika deserów o wyrazistym czekoladowym smaku. Jeśli należycie do grupy czekoladowych smakoszy – przygotujcie muffinki według naszego przepisu. Nie wymagają zbyt wielu składników – wystarczy mąka, kakao, cukier, jajka, woda, olej, proszek do pieczenia oraz obowiązkowo czekolada. Ciastka będą gotowe już po 20 minutach pieczenia, wypełniając cały dom kuszącym aromatem czekolady i kakao. Spróbujcie, a z pewnością muffinki zagoszczą na stałe na waszych stołach.
Dla kogo?
Dla każdego zwolennika mocno czekoladowych deserów.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na domowe imprezy i świąteczne spotkania w rodzinnym gronie!
Czy wiesz, że?
Muffinki są wyjątkowo popularnym deserem w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Tradycyjnie przygotowywane są z różnymi dodatkami np. orzechami, bakaliami czy rodzynkami. Spotkacie także przepisy na muffinki w wersji wytrawnej, z mięsnym lub warzywnym farszem.
Dla urozmaicenia:
Muffinki możecie posypać cukrem pudrem oraz rodzynkami.