Babeczki śmietankowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.75 szklanki

1 sztuka

krem:

0.5 litra

1 sztuka

2 sztuki

0.75 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i pozostawić na 30 minut w lodówce.

Krok 2

Rozwałkować na grubość 1 cm i wylepić nim foremki.

Krok 3

Babeczki napełnić kremem śmietankowym i przykryć warstwą ciasta grubości 1 cm.

Krok 4

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Krok 5

Krem: Do mleka wbić żółtka i jajo, dodać mąkę, cukier i cukier wanilinowy, zagotować na małym ogniu, mieszając, aby masa nie przypaliła się.

Krok 6

Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić.

Krok 7

Dodać Kasię i wymieszać. Po ostudzeniu napełnić babeczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki śmietankowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej