Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
NOWY PRZEPIS
łatwe
9147 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
90 gramów
60 mililitrów
50 mililitrów
120 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ubij z cukrem na jasną pianę. Dodaj jogurt naturalny oraz olej i wymieszaj.

Krok 2
Mąkę przesiej do masy jajecznej, dodaj proszek do pieczenie i całość wymieszaj miękką łyżką.

Krok 3
Foremkę do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Brzoskwinie odcedź i pokrój w cząstki. Wylej ciasto do tortownicy o średnicy ok 20cm, na wierzchu układaj brzoskwinie i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok 25-30 minut. Ciasto możesz sprawdzić za pomocą patyczka. Po wbiciu powinien być suchy.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Śmiało można powiedzieć, że przepis na ciasto jogurtowe z brzoskwiniami pokazuje, jak zrobić coś z niczego. Na liście zakupów potrzebnych do wykonania ciasta jogurtowego na dużą blachę z olejem pojawią się wyłącznie powszechnie dostępne produkty. Jesteśmy przekonani, że przynajmniej część z nich znajduje się w większości kuchennych spiżarni. Wygląda na to, że nie ma już żadnych wymówek. Czas wypróbować cudownie wilgotne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Przepis udowadnia, że jego przygotowanie zajmuje mniej czasu niż wyprawa do dobrej cukierni.
Dla kogo?
Do tej pory uważaliście, że jogurt naturalny przydaje się tylko do śniadań? Tym bardziej powinniście poznać jego deserowe oblicze pod postacią jogurtowca z brzoskwiniami. Produkt ten nadaje ciastu fantastycznie delikatną konsystencję. Już zawsze będziecie pamiętać o tym, by mieć w lodówce kubeczek lub dwa. Dzięki temu jogurtowe ciasto z brzoskwiniami na dużą blachę zrobicie od razu, gdy tylko przyjdzie wam ochota na słodkie co nieco.
Na jaką okazję?
Ciasto z jogurtem i brzoskwiniami świetnie sprawdzi się wiosną i latem, kiedy większość smakoszów ma średnią ochotę na ciasta uginające się pod ciężarem kremów i różnych innych dodatków. Nie udało się znaleźć świeżych owoców? Nic nie szkodzi! Doskonale smakuje także ciasto jogurtowe z brzoskwiniami z puszki. Sprytny kucharz zawsze znajdzie sposób, aby przygotować ciasto jogurtowe na dużą blachę z olejem!
Czy wiesz, że?
Jogurt spożywano już 4 tysiące lat przed naszą erą. Pierwsze receptury powstawały prawdopodobnie w Egipcie lub Indiach. Po tej krótkiej lekcji historii czas na naukę gotowania i pieczenia wraz z tym wilgotnym ciastem jogurtowym z brzoskwiniami. Każdy chętnie odrobi takie zadanie domowe!
Dla urozmaicenia:
Jeśli akurat trafiliście na brzoskwiniowy sezon, w przepisie na jogurtowiec z brzoskwiniami użyjcie świeżych owoców. Sprawdzą się również nektarynki i rabarbar.