Babka kawowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

123 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.8 opakowania

3 sztuki

1.5 szklanki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

0.5 szklanki

0.3 szklanki

500 mililitrów

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagrzej i gorącym zalej kawę.

Krok 2

Jajka ubij z cukrem na puch.

Krok 3

Dodaj miękką Kasię i przestudzoną kawę, wymieszaj.

Krok 4

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Wymieszaj.

Krok 5

Ciasto przełóż do tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm (wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką) i piecz w 180 st. C około 40 minut.

Krok 6

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i wyłóż na przestudzone ciasto.

Krok 7

Posyp dekoracyjnie kakao.

3

Opinie o przepisie

  • barbara jaruchowicz

    barbara jaruchowicz , 04.08.2019

    Bardzo smaczne ciasto łatwe i szybkie udany wypiek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kulka

    Justyna Kulka , 04.04.2016

    babka smaczna,ale moim zdaniem dla osób lubiących intensywny smak kawy w cieście :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Miguła

    Paulina Miguła , 30.01.2016

    MASŁO – tłuszcz zwierzęcy (mleczny). Zawiera nie mniej niż 80% tłuszczu, a jeśli jest inaczej, to znaczy, że masło zostało „podrobione” i został dodany tłuszcz roślinny, a wtedy nie można już nazwać takiego produktu masłem. Masło zawiera w swoim składzie przede wszystkim tłuszcze nasycone, które kojarzone są głównie z działaniem podwyższającym cholesterol, a co za tym idzie choroby układu krążenia. Są to jednak kwasy krótko- i średniołańcuchowe, o których mam nadzieję, że czytaliście w moim wpisie dotyczącym kokosa. Sprawia to, że mimo, iż masło zawiera nasycone kwasy, to nie są one tak złowrogie jak kwasy występujące w innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Masło samo w sobie również zawiera cholesterol, i to nie mało, bo w 100 g ma go aż 220 mg. Masło zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (głównie A i D), które niezbędne są do prawidłowego rozwoju. Witamina A to witamina oczno-nabłonkowa, ponieważ odpowiedzialna jest za prawidłowy proces widzenia oraz budowę i odbudowę skóry i błon śluzowych. Witamina D natomiast to główny pomocnik (w towarzystwie wapnia) w budowaniu kości i zębów. Warto również wspomnieć o występowaniu lecytyny w maśle. Odpowiedzialna jest ona za wspomaganie układu nerwowego oraz za poprawę pamięci i koncentracji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka rodzynkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka kawowaBabka kawowa

Wielu ludzi nie wyobraża sobie Wielkanocy bez świątecznej, puszystej babki. Babka kawowa to propozycja bardzo smaczna i uniwersalna. Do jej przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, koniecznie o temperaturze pokojowej, m.in. jajek i cukru. Ubij je na puch i połącz z rozpuszczonym tłuszczem. Następnie wlej zimną kawę rozpuszczalną i wsyp (dokładnie wcześniej przesianą) mąkę – dzięki temu babka będzie bardziej puszysta. Użyj cynamonu, aby ciasto nabrało intensywnego, korzennego aromatu. Powstałą masę umieść w wysmarowanej dokładnie tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub mąką tortownicy. Pamiętaj, by wyrównać wierzch masy, dzięki czemu babka równomiernie wyrośnie. W czasie, kiedy będzie się piekła, przygotuj do niej masę. Nie zapomnij o tym, że śmietana powinna być schłodzona, aby z łatwością się ubiła. Udekoruj nią gotową babkę, a na koniec posyp całość kakao. Zainspiruj się tym przepisem na pyszną babkę kawową i serwuj ją nie tylko podczas świąt wielkanocnych. Smacznego.