Babka kawowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

112 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1.5 szklanki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

0.5 szklanki

0.3 szklanki

500 mililitrów

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagrzej i gorącym zalej kawę.

Krok 2

Jajka ubij z cukrem na puch.

Krok 3

Dodaj miękką Kasię i przestudzoną kawę, wymieszaj.

Krok 4

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Wymieszaj.

Krok 5

Ciasto przełóż do tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm (wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką) i piecz w 180 st. C około 40 minut.

Krok 6

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i wyłóż na przestudzone ciasto.

Krok 7

Posyp dekoracyjnie kakao.

Tagi:
3

Opinie o przepisie

  • barbara jaruchowicz

    barbara jaruchowicz

    Bardzo smaczne ciasto łatwe i szybkie udany wypiek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kulka

    Justyna Kulka

    babka smaczna,ale moim zdaniem dla osób lubiących intensywny smak kawy w cieście :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Miguła

    Paulina Miguła

    MASŁO – tłuszcz zwierzęcy (mleczny). Zawiera nie mniej niż 80% tłuszczu, a jeśli jest inaczej, to znaczy, że masło zostało „podrobione” i został dodany tłuszcz roślinny, a wtedy nie można już nazwać takiego produktu masłem. Masło zawiera w swoim składzie przede wszystkim tłuszcze nasycone, które kojarzone są głównie z działaniem podwyższającym cholesterol, a co za tym idzie choroby układu krążenia. Są to jednak kwasy krótko- i średniołańcuchowe, o których mam nadzieję, że czytaliście w moim wpisie dotyczącym kokosa. Sprawia to, że mimo, iż masło zawiera nasycone kwasy, to nie są one tak złowrogie jak kwasy występujące w innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Masło samo w sobie również zawiera cholesterol, i to nie mało, bo w 100 g ma go aż 220 mg. Masło zawiera także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (głównie A i D), które niezbędne są do prawidłowego rozwoju. Witamina A to witamina oczno-nabłonkowa, ponieważ odpowiedzialna jest za prawidłowy proces widzenia oraz budowę i odbudowę skóry i błon śluzowych. Witamina D natomiast to główny pomocnik (w towarzystwie wapnia) w budowaniu kości i zębów. Warto również wspomnieć o występowaniu lecytyny w maśle. Odpowiedzialna jest ona za wspomaganie układu nerwowego oraz za poprawę pamięci i koncentracji.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka kawowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka kawowaBabka kawowa

Wielu ludzi nie wyobraża sobie Wielkanocy bez świątecznej, puszystej babki. Babka kawowa to propozycja bardzo smaczna i uniwersalna. Do jej przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, koniecznie o temperaturze pokojowej, m.in. jajek i cukru. Ubij je na puch i połącz z rozpuszczonym tłuszczem. Następnie wlej zimną kawę rozpuszczalną i wsyp (dokładnie wcześniej przesianą) mąkę – dzięki temu babka będzie bardziej puszysta. Użyj cynamonu, aby ciasto nabrało intensywnego, korzennego aromatu. Powstałą masę umieść w wysmarowanej dokładnie tłuszczem i oprószonej bułką tartą lub mąką tortownicy. Pamiętaj, by wyrównać wierzch masy, dzięki czemu babka równomiernie wyrośnie. W czasie, kiedy będzie się piekła, przygotuj do niej masę. Nie zapomnij o tym, że śmietana powinna być schłodzona, aby z łatwością się ubiła. Udekoruj nią gotową babkę, a na koniec posyp całość kakao. Zainspiruj się tym przepisem na pyszną babkę kawową i serwuj ją nie tylko podczas świąt wielkanocnych. Smacznego.