Babka piaskowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3416

378 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

10 dekagramów

12 dekagramów

12 dekagramów

50 mililitrów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.

Krok 2

Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. 

Krok 3

Kasię utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z mlekiem, olejkiem i ubitą pianą z białek przesypując mąką.

Krok 4

Potem przełożyć do wysmarowanej Kasią i posypanej bułka tartą formy, piec ok. 40 minut w średnio gorącym piekarniku, zwiększając temperaturę piekarnika pod koniec pieczenia.

Krok 5

Babkę wystudzić, wyjąć z formy, polać polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka piaskowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka piaskowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babka piaskowaBabka piaskowa

Szukasz sposobu na udaną babkę? Przygotuj klasyczną babkę piaskową – łatwą w przyrządzeniu i niezwykle popularną. Zarówno smak, jak i wygląd tego ciasta można z łatwością odmienić. Pasuje do niego aromat cytryn, pomarańczy oraz dodatek kakao. Ciekawy efekt uzyskasz, dzieląc surową masę na części i każdej z nich nadając inny kolor. Jest kilka podstawowych zasad, które sprawią, że babka piaskowa będzie wyjątkowo udana. Przede wszystkim, zadbaj o odpowiednie proporcje mąki pszennej i ziemniaczanej (powinny wynosić 1:1). To skrobia nadaje ciastu charakterystycznej konsystencji. Im więcej mąki ziemniaczanej, tym będzie ona bardziej sypka. Wszystkie potrzebne składniki wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej – powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubij bardzo dokładnie i dodaj do ciasta od razu przed pieczeniem. Ubita piana nada mu puszystości. Gotową babkę polej lukrem albo polewą kakaową. Dobrze smakuje posmarowana dżemem lub miodem. Będzie pasować zarówno do kawy, herbaty, jak i gorącego mleka. Smacznego!